De veelgebruikte online opslag- en synchronisatiedienst Dropbox bleek deze week een datalek te bevatten. Het verificatiebestand, ofwel token, dat nodig is om toegang te krijgen tot de data op een Dropbox-account kan worden overgezet naar een ander systeem. Daardoor zou ongeautoriseerde toegang tot de in de privédata mogelijk worden.

Vooral zakelijk gebruik wordt nu afgeraden door de ontdekker van het lek. Misschien wordt het dus toch eens tijd om te kijken naar alternatieven. Is het niet voor de beveiliging, dan wellicht voor andere voordelen zoals het krijgen van meer gratis ruimte in de cloud of remote access.

SpiderOak

Deze synchronisatiedienst lijkt misschien nog wel het meest op Dropbox zelf. De software biedt, net als Dropbox, 2 GB aan gratis opslagruimte en geeft toegang tot oudere versies van een bepaald bestand en reeds verwijderde data. SpiderOak kan meerdere computers synchroniseren over de platformen Mac, Windows, Linux, iOS en Android.

De service zorgt ervoor dat je data versleuteld wordt verstuurd en opgeslagen. SpiderOak is een ‘zero knowledge backup provider’, wat betekent dat zelfs de mensen van het bedrijf zelf geen toegang hebben tot de onversleutelde data. Die serieuze privacy maatregelen zijn dan ook het grootste selling point van de dienst.

Verder wordt de data in gecomprimeerde toestand gemeten. Dat betekent dat je met twee GB van SpiderOak een stuk verder komt dan met 2 GB van veel andere opslag- en data-uitwisseldiensten.

Website van SpiderOak

SugarSync

SugarSync is een ander aantrekkelijk alternatief voor Dropbox. Waar de software zich in eerste oogopslag al onderscheidt, is dat er meteen vanaf het begin 5 GB aan gratis opslagruimte wordt geboden in plaats van de gebruikelijke 2 GB.

Het meest opvallende gemis is de afwezigheid van Linux-ondersteuning. Mobiele ondersteuning is daarentegen weer behoorlijk bovenmaats. SugarSync werkt op iOS, Android, Blackberry, Symbian en Windows Mobile. Ook worden er vijf verschillende talen ondersteund.

Verder is het in tegenstelling tot Dropbox mogelijk om elke map en elk bestand ongeacht de grootte te backuppen en te versturen, via e-mail te synchroniseren en te uploaden, bestanden online te bewerken en foto’s direct op Facebook te plaatsen.

Website van SugarSync

Windows Live Mesh

Live Mesh is een geduchte concurrent voor Dropbox van Microsoft en is dan ook zeer populair. Ook bij deze dienst krijg je 5 GB gratis opslagruimte die wordt gesynchroniseerd. Dat is dus 3 GB meer dan de meeste opslag- en synchronisatiediensten, waaronder Dropbox. Het lijkt alleen wel alsof gebruikers van Linux niet veel ruimte mogen hebben, want ook Live Mesh is niet geschikt voor dat platform. Wel weer voor Mac OS.

Een groot voordeel van Live Mesh is de mogelijkheid van remote access. Die feature is alleen beschikbaar voor Windows gebruikers, maar het maakt de mogelijkheden voor die groep een stuk groter.

Een nadeel van Windows Live Mesh is dan weer dat het geen oudere versies van bestanden behoudt. Je kunt dus niet terug naar eerdere versies van je data. Verder vergt het net wat meer van je systeem dan Dropbox. Online kun je bij je bestanden via Windows Live SkyDrive. Daar kun je 25 GB aan gratis online opslagruimte aanvragen.

Website van Windows Live Mesh

ZumoDrive

ZumoDrive is één van de meest gebruikersvriendelijke opslag- en synchronisatiediensten. Er wordt een schijf aangemaakt, terwijl dat bij programma’s als Dropbox een map is. Er bestaan versies van de dienst voor Windows, Mac, Linux, iPhone, Android en Palm webOS.

Bij de gratis variant van ZumoDrive wordt 2 GB aan opslagruimte verstrekt. De eerste GB wordt verstrekt bij installatie en de tweede wanneer de wizard van het programma is doorlopen. Mappen die beschikbaar moeten zijn op meerdere PC’s kunnen eenvoudig worden geselecteerd in het rechtermuisknopmenu van de betreffende mappen. Deze mappen worden dan constant gesynchroniseerd met andere systemen en ze zijn ook online via de website te raadplegen.

Met ZumoDrive is het niet langer noodzakelijk om al je muziek bij je te hebben. Dat komt doordat de client alle muziek uit iTunes kan importeren en te delen met je andere systemen. Het programma doet dat ook met iPhoto en Picasa. Als je bestanden wilt delen met mensen, kun je in een muisklik een URL kopiëren en vervolgens doorsturen.

Website van ZumoDrive

Wuala

Als je je data het liefst in Europa wilt houden, is het Zwitserse Wuala een goed alternatief voor Dropbox. Het bedrijf LaCie uit Frankrijk, onder andere bekend van de harde schijven, heeft de service opgekocht. De dataopslag bevindt zich in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk en daarmee is de redundantie gewaarborgd.

Zoals het de Zwitsers betaamt, staat Wuala bekend om de beveiliging. De dienst heeft uitgebreide privacy opties. Ook werknemers van Wuala hebben geen toegang tot de data van de gebruikers. Bestanden worden gecodeerd op de computer van de gebruiker met de beveiligingschnologieën AES, SHA en RSA.

Wuala is beschikbaar voor Windows- en Mac-gebruikers. Als nieuwe gebruiker krijg je kosteloos 1 GB aan ruimte in de cloud, maar dat kun je opwaarderen door eigen lokale hardeschijfruimte beschikbaar te stellen.

Bij Wuala is versiebeheer aanwezig en is backuppen gebruikersvriendelijk gemaakt. Verder is het vermelden waard dat wanneer er LaCie producten worden aangeschaft, tijdelijk meer GB aan online dataopslag verkregen kan worden. Best handig als je toch al een schijf moest aanschaffen.

Website van Wuala Als je je opslag- en data-uitwisseldienst het liefst zou consumeren met een vleugje nationalisme, kun je ook alvast de Release Candidate van het door de Nederlander Hylke Bons ontwikkelde SparkleShare downloaden en proberen.