De aankondiging van Google komt niet voor niets nu Bing stijgt in populariteit en nu Microsoft eindelijk zijn deal met Yahoo erdoor heeft gekregen. Dat betekent dat Microsoft zich nog nadrukkelijker op het web zal gaan profileren, waarmee de oorlog tussen Google en Microsoft de volgende fase in gaat. De strijd tussen de twee reuzen gaat natuurlijk vooral om de gunst van de gebruikers. Dus precies de gebruiker zal profiteren van de oorlog.

Innovatie en nog eens innovatie

We hebben het gezien bij besturingssystemen, bij browsers en toch ook bij zoekmachines. Als er geen concurrentie is, dan stokt de vernieuwing. Dan leunt de dominante partij achterover in zijn stoel en gebeurt er niets. De browsers zijn een stuk beter geworden sinds Mozilla zich met Firefox in de strijd mengde. En Windows zou nooit met zulke sprongen vooruit zijn gegaan als Microsoft Linux niet had voelen naderen.

Google heeft de laatste jaren wel een aantal vernieuwingen doorgevoerd, maar die verbleken bij de snelheid waarmee de ontwikkeling nu ineens gaat. Google en Microsoft zijn allebei op zoek naar manieren om gebruikers aan te spreken. Microsoft was bijvoorbeeld de eerste die in Twitter kon zoeken. Nu is Google het eerst met real-time search. Microsoft zal Google hier snel in volgen, om vervolgens zelf met weer een nieuwe verbetering te komen. En zo verder. Ze zullen zich het vuur uit de sloffen lopen om de gebruiker gelukkig te maken, gelukkiger dan bij de concurrent. De gebruiker kan zich dus de komende tijd heerlijk laten verwennen.

Sneller naar het web

Er is nog heel wat weerstand, maar eigenlijk kan niemand eraan twijfelen dat de toekomst op het web ligt. Dat is vanouds het gebied van Google, maar omdat Microsoft zo’n geweldige hekel heeft aan Google, is ook de softwaregigant nu doordrongen van het voldongen feit.

Het zal misschien nog even duren voordat de mogelijkheden van het web echt tot de gebruikers gaan doordringen, maar het zal in ieder geval veel sneller gaan dan zonder deze mooie oorlog.

Integratie met het besturingssysteem

Als Google niet zo’n geweldige hekel had gehad aan Microsoft, dan zou het misschien nooit in de gedachten van de mensen van de zoekreus zijn opgekomen om een besturingssysteem te gaan maken. Maar ze bedachten het wel, waardoor het web veel beter geïntegreerd zal gaan worden met de desktop. Microsoft gaat op zijn beurt het web op met zijn applicaties, wat ze zonder Google waarschijnlijk niet snel gedaan zouden hebben. Ook op dat front moeten ze elkaar bijhouden, wat alleen maar voordeel oplevert voor de gebruikers.

Mobiele ontwikkeling

Windows Mobile bestaat al veel langer dan Android, maar toch loopt Google met zijn mobiele platform ineens ver voor op Microsoft. Op dit gebied moet er overigens met nog veel meer spelers rekening worden gehouden. De twee kemphanen moeten opboksen tegen de iPhone, Symbian, Maemo, WebOS, en sinds kort ook met Bada van Samsung. Iedereen wil een stevige plak van de koek. Voor Google en Microsoft betekent dat waarschijnlijk dat ze hun online services stevig gaan integreren in het mobiele OS. Weer is de gebruiker de lachende partij.

Onbekende apps komen naar de gebruiker

Overal op het web zijn vreselijk handige diensten en applicaties voorhanden. Maar die moet je wel weten te vinden en dat is voor de luie gebruiker niet te doen. Met deze oorlog zal dat werk worden gedaan door Google en Microsoft. Die zullen het web af gaan struinen en meer innovatieve bedrijven over gaan nemen, zodat al die software zonder omwegen in handen komt van de gebruiker. Die kan weer lekker achterover leunen.

De winnaar

Als onpartijdige toeschouwer vind je natuurlijk dat de beste moge winnen. Maar in deze zijn er geen onpartijdige toeschouwers. Er zijn alleen gebruikers. En voor de gebruikers is het veruit het beste als deze oorlog tot het einde der tijden voortwoedt. Dan is die gebruiker de winnaar, en dat is natuurlijk de beste uitkomst die we kunnen bedenken.

Bron: Techworld