Je thuis- of kantoornetwerk heeft hoogstwaarschijnlijk ook een paar dode plekken waar je apparaten maar geen verbinding kunnen maken en als dat uiteindelijk wel lukt is deze zo traag dat je er niks aan hebt. Met een beetje pech valt deze verbinding weer weg.

Tegenwoordig zijn er genoeg apps die je een duwtje in de juiste richting kunnen geven wat troubleshooten betreft en veel daarvan zijn gratis. Wij bekijken zes Windows-applicaties die je kunnen helpen je Wifi-problemen op te lossen.

Lees ook: De lange zoektocht naar een veilige router

Ekahay HeatMapper

Als je echt uitgebreid je Wifi-problemen wil gaan troubleshooten is HeatMapper een zeer goede keuze. Je zal wel wat voorbereidingen moeten treffen voordat je de applicatie uitgebreid kan gebruiken.

Installeer en start het programma en loop langs alle plekken waar je Wifi bereik zou moeten hebben. HeatMapper creëert een kaart waarop wordt weergegeven hoe krachtig het signaal is. Je kan je computers verschuiven en ervoor zorgen dat ze allemaal een even goede ontvangst hebben. Ook kan je, als je netwerk nog wordt gebouwd, kijken op welke plekken je accesspoints de beste tot hun recht komen.

HeatMapper komt ook goed van pas als je meerdere accesspoints hebt. Op de kaart wordt precies aangegeven waar alle accesspoints zich bevinden en of alle veiligheidsinstellingen goed staan.

HeatMapper is de gratis versie van de krachtigere Ekahau Site Survey. De gratis versie is 15 minuten te gebruiken terwijl de betaalde versie zo lang kan worden gebruikt als je maar wil en ook nog extra features onder de motorkap heeft.


Op de volgende pagina: Acrylic WiFi Home

Acrylic WiFi Home

Als je geen zin hebt een volledige heatmap te maken van je netwerk en liever iets simpelers wil gebruiken, probeer dan Acrylic WiFi Home. De applicatie lokaliseert elk netwerk dat je Laptop kan oppikken en heeft een hele hoop informatie weer over de gevonden netwerken waaronder de netwerknaam (SSID), MAC-adres, Kanaal, Encryptietype, Fabrikant, 802.11-type (B, G en/of N) Maximale snelheid en meer.

Een zeer handige feature van deze applicaties is de mogelijkheid weer te geven wat de signaalsterkte is van elk netwerk inclusief een RSSI (Received Signal Strength Indicator). Ook wordt er een, in realtime bijgewerkte, grafiek weergegeven. Als je dode plekken wil opsporen hoef je alleen maar rond te lopen met je laptop en te kijken op welke plekken de signaalsterkte afneemt. Soms zal je zien dat als je je router enkele tientallen centimeters verplaatst het al heel veel kan uitmaken.

Als je Acrylic WiFi Home gebruikt raad ik je aan de advanced mode te gebruiken. Deze kan je activeren door op het instellingen/settings-icoontje te klikken en te kiezen voor 'advanced mode'. Deze optie zorgt er onder andere voor dat je kan zien op welk kanaal je netwerk gebruikt en hoeveel andere netwerken er ook op dat kanaal aan het zenden zijn. Je kan dan makkelijker zien of er andere netwerken zijn die storen met de jouwe.


Op de volgende pagina: Homedale

Homedale

Wil je het allemaal nóg simpeler hebben dan Acrylic, kijk dan eens naar Homedale. Het is een versimpelde Wifi-analyzer die je niet hoeft te installeren (het is een enkele .exe-file). De applicatie geeft alle beschikbare Wifi-netwerken weer en alle bijbehorende informatie waaronder SSID, MAC-adres, signaalsterkte en encryptietype.

Mocht je niet direct wat zien, druk op de update-knop en houd de frequency Usage-tab in de gaten. Daar kan je zien op welk kanaal verschillende netwerken zitten en hoe sterk hun signaal is. Zo kan je makkelijker zien welk netwerk te veel stoort met de jouwe.


Op de volgende pagina: Technitium Mac Address Changer

Technitium MAC Addess Changer

Zoals je inmiddels wel weet heeft elk apparaat dat verbinding maakt met een netwerk of het internet een eigen MAC-adres. Een van de (maar vooral niet de enige) manieren om je netwerk veilig te houden is het gebruik van MAC-adres filtering.

Technitium MAC Addess Changer is een handige manier om te kijken of deze vorm van beveiliging werkt. Het geeft je de mogelijkheid je MAC-adres te wijzigen. Verander het adres in een versie die niet voor komt in de lijst van toegelaten adressen en kijk of je verbinding kan maken. Als je klaar bent kan je je adres heel eenvoudig weer resetten.

Op de volgende pagina: TamoSoft Troughput Test

TamoSoft Troughput Test

Producten als Acrylic WiFi Home geven de signaalsterkte van je netwerk aan. Maar hoe zit het nou als je wil weten wat de actuele doorvoersnelheid is? Tijd om TamoSoft Troughput Test te downloaden. Deze applicatie stuurt TCP en UDP data tussen twee Windows-computers en meet de doorvoersnelheid in beide richtingen. Daarbij wordt ook gekeken naar packet-loss.

Het instellen van deze applicatie kan een beetje verwarrend zijn. De applicatie installeert zowel een server als een client op beide machines. Je moet dus eerst beslissen welke van de twee machines de server wordt en daar dus als eerste de installatie op uitvoeren. De server laat vervolgens het IP-adres en het poortnummer zien.

Vervolgens installeer je de client op de andere machine op hetzelfde netwerk. Typ het IP-adres en poortnummer van de server in en klik op verbinden. De computer die is ingesteld als server zal continu de doorvoersnelheid in de gaten houden en weergeven in een grafiek.

Er is ook een Mac-versie beschikbaar en deze kan ook samenwerken met de Windows-versie. Net als met Acrylic WiFi Home kan je zo heel makkelijk de dode plekken opsporen. Soms het is het enkele centimeters verschuiven van je laptop voldoende om de doorvoersnelheid gigantisch te zien kelderen.


Op de volgende pagina: Betaalde Hotspots?

Connectify Hotspot Lite

De meeste mensen gaan ervan uit dat openbare Wifi gratis is, maar dat is lang niet altijd zo. Sommige hotels en koffieshops vragen een (klein) bedrag voor het gebruik van een Wifi-verbinding om nog maar te zwijgen over vliegtuigen. Als je met meerdere apparaten verbinding wil maken zal je ook meerdere malen moeten betalen.

Gelukkig kan dit probleem makkelijk getackeld worden, verander je computer in een Wifi hotspot. De applicatie zorgt ervoor dat andere apparaten verbinding kunnen maken met jouw laptop en alle data doorstuurt naar de verbonden Wifi-hotspot. Hierdoor hoef je dus maar één keer te betalen voor de hotspot en kan je zowel met je laptop als met je telefoon internetten.

Er zijn echter wel een paar dingen waar je even op moet letten. De connectify-website kan nogal verwarrend over komen als je de gratis (lite)-versie wil downloaden. Op de pagina zie je twee knoppen staan: Buy now en Download. Klik op de Download-knop en installeer de applicatie. Tijdens de installatie moet je nogmaals aangeven dat je de Lite-versie wil gebruiken.

In de Lite-versie kan je alleen maar een Wifi-verbinding delen (mocht je een bedrade verbinding willen delen, zal je moeten betalen). Daarnaast heb je bij de gratis versie niet de mogelijkheid de naam van je zelf opgezette hotspot te wijzigen.

Let erop dat de Windows-firewall de applicatie automatisch blokkeert. In veel gevallen zal de firewall daar netjes een melding voor geven en kan je met een druk op de knop deze blokkade opheffen. Als je eenmaal een wachtwoord hebt gekozen voor je hotspot ben je gereed en kan je verbinding maken met de applicatie. Connectify Hotspot Lite geeft netjes weer welke apparaten er zijn verbonden, de verbindingssnelheid, de hoeveelheid verbruikte data en het IP-adres.

Lees ook: 11 tips om je trage WiFi-verbinding te versnellen