In veel gevallen start het gebruik van open source in de onderste regionen van een IT-organisatie, waar een paar individuen open source software gebruiken om een specifieke taak mee uit te voeren, waar geen of niet genoeg geld voor is. En als er eenmaal een spreekwoordelijk schaap over de dam is, dan druppelen de open source applicaties de kritieke IT-systemen binnen. Maar omdat open source projecten weinig tot geen marketing kennen, komen veel open source projecten die iedereen zou moeten proberen nooit op de radar. Daarom stel ik er hier een paar van mijn favorieten voor.

Nagios

Ik ben al heel lang een fan van Nagios. Nagios is een netwerk en systeem monitoring en notificatietool, met een uitgebreide lijst van plugins en een actieve gemeenschap. Het heeft een steile leercurve, maar als die horde eenmaal is genomen dan heb je een vinger aan de pols van je hele netwerk. Je kunt er zowat alles mee monitoren: de temperatuur in het datacenter en de temperatuur van elke server, latency over WAN circuits, storage capaciteit, prestaties, noem het maar op. De implementatie van een volledige Nagios monitor in een redelijk grote organisatie is geen klus die binnen een dag geklaard is, maar later heb je er gegarandeerd veel plezier van.

Cacti

Cacti is een grafieken- en trends-tool die SNMP gebruikt en het is een geweldige aanvulling naast Nagios. Terwijl Nagios je waarschuwt als er iets mis gaat, vertelt Cacti je van alles over de trends die met het probleem te maken hebben. Het monitoren van storage array capaciteit met Nagios vertelt je bijvoorbeeld dat je over een bepaalde grens heen bent gegaan. Maar Cacti laat je zien welke trends je kunt zien in het gebruik van die array, waardoor je kunt zien hoe die in de laatste zes maanden of jaar is gebruikt. Daardoor kun je beter bepalen hoeveel opslag er de komende maanden nodig is. Dit geldt ook voor termperaturen, LAN en WAN links, het aantal gebruikers op een bepaalde server, en nog veel meer.

De webinterface is makkelijk in het gebruik, en bijna alles dat SNMP gebruikt kan ermee gemonitord worden. Net als met Nagios staat er een grote gemeenschap achter Cacti en zijn er veel plug-ins. De informatie die Cacti geeft is alleen bruikbaar als het al langer draait, dus als je het nog niet gebruikt, dan kun je er maar beter direct mee beginnen.

RANCID

RANCID is een van die tools waarvan je maar één keer een setup hoeft te doen, die je door de jaren heen maar een paar keer een beetje hoeft aan te passen, maar die wel je huid kan redden in een noodsituatie. RANCID voert een simpele taak uit: het ophalen en organiseren van de configuraties van netwerkrouters, switches en firewalls. Als je het bijvoorbeeld zo instelt dat het elk uur een keer draait, dan zal RANCID admins mailen als er veranderingen worden doorgevoerd in elk stuk gereedschap dat wordt gemonitord, en de configuratie wordt toegevoegd aan een version control database, waarop je diffs kunt draaien om te zien wat er precies veranderd is en wanneer. Als er iets heel erg mis gaat door het uitvallen van een router of switch, dan kun je de vorige configuratie heel snel en makkelijk weer terugzetten.

Er zijn weinig utilities die zo weinig configuratie vergen en waar je zoveel aan hebt bij uitval als RANCID.

MediaWiki

Als je geen IT-wiki hebt draaien in je organisatie, dan moet je daar direct mee beginnen. Interne documentatie is nog nooit zo makkelijk geweest, en MediaWiki is een geweldig pakket voor dit initiatief.

MediaWiki is de code achter Wikipedia en miljoenen andere wiki’s. Het is makkelijk op te zetten en te draaien, en het kan de documentatietaken van elke IT-organisatie helemaal veranderen. In veel gevallen - documentatie over applicaties, hardware en netwerkgereedschap - kan niet alleen informatie over de component worden toegevoegd, maar er kunnen ook directe links worden toegevoegd naar de beheerinterfaces, beheerpanels enzovoort. In plaats van dat je een URL moet intypen in een document dat vervolgens wordt uitgeprint en ingebonden (dat doet niemand meer, toch?!), kun je de links gewoon inbedden in de wikipagina voor dat element. Je kunt zelfs foto’s, diagrammen en andere grappen toevoegen.

CentOS

De bovenstaande projecten hebben met elkaar gemeen dat ze op Linux draaien. Een aantal draaien ook op Windows, maar ze voelen zich toch allemaal thuis op Linux. Als je het open source wilt houden, dan kun je ze makkelijk allemaal op CentOS draaien, wat in essentie de open source versie is van Red Hat Enterprise Linux.

Er zijn geen licenties, geen kosten en ook geen ondersteuning, maar voor de dozen die deze tools draaien is dat waarschijnlijk geen probleem. Een enkele virtuele of fysieke CentOS server kan alle bovenstaande tools draaien voor een redelijk grote IT-afdeling, zonder zich in het zweet te hoeven werken. In omgevingen waarin kritieke Linuxdozen gelicenseerde en ondersteunde versies van Linux moeten draaien, kan CentoOS dienen als een testomgeving, of voor kleinere taken. Gaat heen en download, en doneer dan direct een paar euro’s aan het project.

FreeNAS

Elke IT-afdeling moet voor network storage zorgen, en meer en meer afdelingen implementeren daar SAN’s voor. Commerciële SANS zijn behoorlijk duur, maar voor dat geld krijg je over het algemeen stabiliteit en ondersteuning terug. Toch is de data die op die dure dozen staat soms beter af op minder dure apparaten, zoals systeemimages, IT installatiepakketten, of andere dingen voor de IT-afdeling die niet essentieel zijn voor het bedrijf. Als je die dingen op goedkopere opslag zet, dan blijft er ruimte over op het dure spul.

Het goede nieuws is dat je heel erg goede opslag kunt bouwen voor bijna niets met FreeNAS. Gebruik een overgebleven server, of zelfs een kloon met een stapel goedkope SATA-schijven, en met de simpele installatie heb je FreeNAS binnen een paar minuten draaiend. Je kunt de data benaderen via CIFS, NFS, HTTP, FTP, TFTP, iSCSI, zowat elk file sharing protocol dat er is, en de beheerinterface is gelijkwaardig aan veel commerciële oplossingen. Voor de prijs van een paar 1 of 2TB harde schijven en met minimale inspanning, kun je heel wat data op een FreeNAS-doos kwijt.

Makkelijker en robuuster

Ik sta persoonlijk in voor elk van deze tools, omdat ik door de jaren heen heel wat plezier heb gehad van de implementaties. En ik heb ze in IT-organisaties ingezet van allerlei omvang en pluimage. Natuurlijk wil je je leven makkelijker maken en je infrastructuur robuuster, en deze tools brengen je wat dat betreft een heel eind op streek. Daar zijn ze immers voor gemaakt.

Bron: Techworld