Het maakt niet uit dat je nog nooit geprogrammeerd hebt of dat de laatste keer dat je code geklopt hebt meer dan tien jaar geleden is, met deze tips zorg je ervoor dat je uiteindelijk toch een baan als programmeur krijgt.

Probeer verschillende talen

Begin niet meteen te denken: "Ik word Java-ontwikkelaar". Misschien kom je er wel achter dat je geen fan bent van deze taal en liever met Python aan de slag gaat. Het beste advies is om zoveel mogelijk verschillende talen te proberen in een korte tijd om te kijken wat het beste bij je past. Veel programmeertalen hebben een gelijkwaardige basis (en syntaxis) maar een taal vinden die perfect resoneert met jou is belangrijk, zeker als je dit ook als werk wilt doen.

Sommige ontwikkelaas die ik heb gesproken raden het boek Sevn Languages in Seven Weeks van Bruce Tate aan.

Specialiseer jezelf

Ga op onderzoek uit en check waar je je als eerste op wilt focussen. Je kan je later altijd nog verdiepen in andere talen als je eenmaal werkzaam bent in deze branch. Sterker nog, in het boek: "The Pragmatic Programmer" raadt aan elk jaar een nieuwe taal te leren.


Er zijn zoveel resources online te vinden. CodeAcademy en Udemy bieden makkelijk te leren (gratis) cursussen aan en dankzij websites als Django Book kan je een nieuwe programmeertaal leren zonder ook maar één cent uit te geven. Als je toch liever een fysiek boek in je handen hebt, kan je natuurlijk ook gewoon een boek bestellen.

Deel wat je hebt gemaakt

Deel alles en houd je niet in. Die grappige tekst adventure die je hebt gemaakt, de rock, paper, scissors simulator die je in elkaar hebt geflanst, die website die je hebt gebouwd en alles daartussenin. Github is de plek om te beginnen met dit soort dingen maar je kan zelfs schrijven over je leerervaringen op Medium of dev.to. Dit is jouw portfolio. Het bewijst niet alleen dat je echt tijd en energie besteedt aan het verbeteren van je skills, maar het betekent ook dat een potentiele werkgever kan zien hoe jij je programmeert, welke processen je gebruikt en hoe je de genoemde bronnen gebruikt.

Lees ook: 5 Demo's die het maximale uit je oude hardware halen

Je kan zelfs om hulp of feedback van andere gebruikers waardoor je je kennissennetwerk uitbreidt. Als het allemaal een stuk comfortabeler is, kan je altijd nog op zoek gaan naar hackathons en speciale evenementen.

Lees ook: 6 tips van veteranen voor je eerste hackathon

Maak je geen zorgen over diploma's

Alle ontwikkelaars die ik heb gesproken, zeggen mij dat zij meer waarde hechten aan het werk en de skills van een nieuwe medewerker dan op welke school ze hebben gezeten en welke diploma's ze hebben gehaald.

Daarmee zeg ik overigens niet dat het hebben van goede diploma's niet helpt (integendeel), het opent nou eenmaal meer deuren als je de juiste papiertjes hebt. Ontwikkelaars worden vooral beoordeeld op hoe ze werken, wat ze weten en of zij passen in een team. Voor deze dingen heb je niet per se een diploma nodig.

Plan veel sollicitatiegesprekken

Ploeg de banensites door, schrijf je in bij wervingsbureaus en laat ze weten waar je staat en hoever je bent met je programmeerskills. Als je LinkedIn gebruikt, zorg er voor dat je profiel up to date is. Schrijf je in bij verschillende communities en spreek met veel mensen. Reageer op veel verschillende vacatures en plan veel sollicitatiegesprekken.

Als je eenmaal bent uitgenodigd bereid jezelf dan goed voor. Het aannemen van een ontwikkelaar gaat meestal aan de hand van de volgende stappen/onderdelen.

  • CV en motivatiebrief
  • Telefoongesprek
  • Face to face-gesprek
  • Technische test

Zorg ervoor dat je gesprek en assessment goed zijn

Misschien een beetje een open deur, maar CV's en motivatiebrieven worden gebruikt om het kaf van het koren te scheiden. Zorg ervoor dat alles correct gespeld is (neem geen genoegen met de spellingchecker van je tekstverwerker, maar controleer ook je grammatica met behulp van iemand die goed is met taal.

Vertel gepassioneerd waarom je in deze branche wilt werken, wat jij deze branche te bieden hebt, waar je in je vrije tijd aan werkt en waarom je het zo leuk vindt. Technische vaardigheden kan je misschien aanleren, maar het faken van enthousiasme is een ander verhaal.

Het telefoongesprek en het face to face-interview zullen worden gebruikt om je lijnmanager te ontmoeten en kennis te maken met het team waarmee je gaat werken. Als je uiteindelijk wordt aangenomen zal je veel tijd met deze mensen doorbrengen dus zorg ervoor dat je zeker weet dat je het goed met ze kan vinden.

Het allerbelangrijkste is dat je veel ervaring opdoet door zoveel mogelijk technische assessments te doen zodat je een beetje weet wat je kan verwachten.

Ten slotte

En nu nog even iets heel belangrijks: Je bent nooit te oud om te leren programmeren. Dit is hét moment om te beginnen met het opdoen van programmeerkennis. Er zijn meer dan genoeg vacatures die gevuld moeten worden op dat gebied dus er is voor elk wat wils.

Succes!