Larry Wall, de oorspronkelijke auteur van Perl, zei ooit dat de beste programmeurs drie deugden hebben: ze zijn lui, ongeduldig en verwaand. Die luiheid zorgt ervoor dat ze programma's schrijven die werk besparen en ze documenteren die programma's goed zodat ze er geen vragen over hoeven te beantwoorden. Hun ongeduld motiveert ze om programma's te schrijven die vooruitlopen op je wensen. En verwaandheid zorgt ervoor dat ze schone code willen schrijven die zo min mogelijk kritiek oplevert van andere programmeurs.

Maar de beste programmeurs zijn niet altijd de meest productieve, en de ontwikkelaar die zijn alledaagse werk goed uitvoert is uiteindelijk effectiever dan iemand die zo af en toe duizelingwekkende hoogten haalt met zijn code. En laten we eerlijk zijn, voor de meeste werknemers zijn die alledaagse klusjes toch belangrijker dan de uitzonderlijke.

Dus om jezelf zo goed mogelijk in de markt te zetten hoef je echt niet te proberen om een fantastische ontwikkelaar te zijn. Je moet juist inzetten op effectiviteit. Hier zijn zeven gewoonten die van jou een effectievere ontwikkelaar maken.

1. Klop minstens 4 uur per dag code

Zo op het eerste gezicht lijkt dat niet erg ambitious. De meeste programmeurs zitten zeker acht uur per dag aan hun bureau, en sommigen maken daar zelfs 10 uur van. Maar Pater Nixey, oprichten en CEO van email-startup Copyin, denkt dat maar heel weinig van die tijd wordt gebruikt voor het echte ontwikkelaarswerk. "Ik heb aan allerlei projecten gewerkt. En daar bleek dat de meeste tijd van ontwikkelaars opging aan vergaderen, tafeltennis, lunch, en ga zo maar door", zegt hij. Dus vier uur puur werk - niet onderbroken door het halen van koppen thee of cola - is helemaal niet zo makkelijk te bereiken in een drukke kantooromgeving.

Die vier uur kun je alleen maar krijgen door onderbrekingen te vermijden. Als je eenmaal in 'the zone' bent en je brein is aan het jongleren met variabelen, dan kan een enkele onderbreking er al voor zorgen dat je concentratie kwijtraakt. En dan ben je zeker een uur verder voordat je alles weer hebt opgepikt en weer terug bent bij waar je was gebleven, zegt Nixey.

2. Pas je aan aan de cultuur van het ontwikkelteam

Als je een effectieve ontwikkelaar wil zijn is het heel belangrijk dat je een team player bent en dat je kunt opschieten met de mensen waar je mee werkt. Dat is veel belangrijker dan geweldig kunnen coden of jaren ervaring, stelt Damien Filiatrault, CEO van ontwikkelaarsnetwerk Scalable Path. Hij wijst erop hoe onplezierig het is om te Werken met een eigenwijze eikel die denkt dat hij de beste en de slimste is. Dus maakt het volgens Filiatrault niet uit hoe talentvol je bent. De belangrijkste vraag is of je prettig bent om mee te werken. Als je dat niet bent kun je het moraal van het hele team ondermijnen, voegt hij daaraan toe.

Maar het zijn niet alleen de arrogante eikels die voor problemen zorgen. Als ontwikkelaars te lief zijn voor elkaar kan dat evengoed voor problemen zorgen. Of als ze zich gewoon niet helemaal comfortabel voelen in het team. Filiatrault wijst erop dat sommige ontwikkelaars zoveel mogelijk conflicten vermijden, of ze zijn niet bereid om toe te geven dat ze iets niet kunnen. "En dat kan zeker problemen opleveren."

3. Klop code in je vrije tijd

Als je alleen maar ontwikkelwerk doet als je ervoor wordt betaald, dan kan het lastig zijn om nieuwe vaardigheden te krijgen en ervaring op te doen met nieuwe dingen. Daarom stelt Dave Child, oprichter van webontwikkelbedrijf Added Bytes, dat het belangrijk is dat je code klopt als vrijetijdsbesteding. "De beste ontwikkelaars die ik ken werken naast hun werk allemaal nog aan andere projecten", zegt hij.

Die ontwikkelaars zetten bij hun nevenactiviteiten juist niet de vaardigheden in die ze in hun dagelijks werk gebruiken. In plaats daarvan gebruiken ze hun nevenactiviteiten om extra vaardigheden op te doen en om bij te blijven met de ontwikkelingen in de technologie, op gebieden waar ze warm voor lopen.

4. Leer slordige code schrijven

Er zijn maar weinig projecten waar je echt briljante ontwikkelaars voor nodig hebt. Over het algemeen gaat het om een algemeen platform met wat specifieke features die daarbovenop moeten worden gebouwd. Nixey stelt dat snel iets schrijven dat werkt en van daaruit verder gaan de beste manier is om dat voor elkaar te krijgen. "Dan geeft het niet als je code wat slordig is, dat er herhalingen in zitten of sommige zaken verkeerd zijn benoemd", zegt hij. "In de code moet vooral de oplossing duidelijk worden, en daarna kun je het gaan verbouwen om het echt goed te maken. Als je het direct perfect probeert te doen laat je je meeslepen en krijg je bar weinig voor elkaar."

5. Blijf niet te lang bij één baas hangen

De perfecte manier om je scherpte kwijt te raken is een baan zoeken op een ontwikkelafdeling en je het daar gemakkelijk te maken, stelt Child. Als je eenmaal precies weet wat je moet doen, dan sla je ongemerkt een doodlopende weg in. Je kunt niet verder groeien en dus word je ook geen betere programmeur. "Je moet steeds de uitdaging blijven aangaan", benadrukt hij. "Als je ergens een paar jaar werkt, dan heb je waarschijnlijk alles geleerd wat er te leren valt. Dan moet je daar dus niet blijven, dan moet je verder en jezelf dwingen om uit je comfortzone te komen."

6. Stop nooit met leren

De technologie verandert continu en snel. En dat betekent dat de belangrijke programmeervaardigheden van vandaag morgen oud nieuws zijn. Dus als je een lange carrière wil in softwareontwikkeling, moet je bovenop de nieuwe trends en talen zitten. "Het is gewoon een feit dat je niet je hele leven toekunt met wat je vandaag allemaal weet. Dus moet je bereid zijn om constant bij te leren", zegt Todd Anglin van Progress Software.

Hij voegt daaraan toe dat het belangrijk is om je vooral te concentreren op wat jou interesseert, in plaats van dat je van alles wat probeert te doen. "Je moet enthousiast zijn en echt door willen gaan. Maar je moet ook keuzes maken. Het is onmogelijk om alles te leren en dat moet je dan ook niet willen. Houd de focus en blijf leren."

Filiatrault is het daarmee eens. Zeker de helft van het werk dat je in een baan moet doen heeft te maken met iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Dus de belangrijkste vaardigheid die je kunt hebben is weten hoe je dingen moet leren en waar je je informatie vandaan kunt halen", zegt hij. "Als je jezelf die vaardigheid aanleert, dan kun je alles leren wat je nodig hebt.'

7. Houd altijd in de gaten wat je code doet

Gregor Riegler, auteur van de blog Be a Better Developer, stelt dat het essentieel is om met projecten mee te doen waar je echt enthousiast van wordt. Dan haal je ook echt het onderste uit de kan wat betreft het programmeren. "Uiteindelijk moet het je gaan om het resultaat, dus om wat je code doet", zegt hij. Misschien zorgt je code ervoor dat een app op een bepaalde manier reageert, of misschien laat het een machine werken zoals jij wilt dat die werkt."

Hoe dan ook, voegt hij daaraan toe, "je moet echt leuk vinden wat je doet en je moet de beste resultaten willen. Als je daar plezier in hebt, dan ga je geweldige code schrijven."