Ik blijf altijd op zoek naar open source-tools die ons werk vereenvoudigen. Hier volgt een selectie van 7 bekende en minder bekende tools, waarover uitgebreidere informatie is te vinden op mijn blog.

1. Rancid

Niet iedereen kan het zich veroorloven om Solarwinds Orion NCM (Network Configuration Management) of CiscoWorks LMS (LAN Management Solution) aan te schaffen. Wil je toch de instellingen van je netwerkapparatuur beheren, probeer dan de tool Rancid (Really Awesome New Cisco Config Differ). Dit is een populaire tool onder netwerkbeheerders, die vooral profiteren van de mogelijkheid om een back-up te maken van de configuratie van hun netwerkapparatuur.

2. Backtrack 4

Deze tool helpt mij bij het uitvoeren van veiligheidsevaluaties. Backtrack 4 bevat namelijk een groot aantal testtools, zoals Metasploit Framework 2 & 3, SNORT en vele anderen. Deze zijn onderverdeeld in categorieën die overeenkomen met de verschillende evaluatiemethoden. Het zou je zelf veel tijd kosten om alle tools uit Backtrack 4 bij elkaar te zoeken.

3. VideoLANClient

Testen en problemen oplossen bij multicasting kan erg lastig zijn. Multicast-applicaties ontberen vaak goede diagnostische mogelijkheden, zodat je een eenvoudige bron en ontvanger nodig hebt om je multicast-bereik te testen. VLC (VideoLANClient) is een geweldige multicast client/server/mediaspeler die een groot aantal bonnen en protocollen gebruikt.

4. IPerf/JPerf

Het is belangrijk dat je ervan verzekerd bent dat je netwerk optimaal functioneert. Het simuleren van virtueel netwerkverkeer om de maximumcapaciteit te testen, is echter geen sinecure. Hierbij kunnen IPerf en de versie met een Java GUI, Jperf, goed van pas komen. Met de nieuwste versie van JPerf 2.0.2 kun je eenvoudig de buffer/MSS/TCP schermgrootte aanpassen en grasduinen door de minder bekende IPerf CLI-opties. Deze tool werkt ook met een IPv6 client en server.

5. JMeter

Wanneer eindgebruikers de beschuldigende vinger wijzen naar het netwerk omdat een applicatie niet goed functioneert, dan kan het nodig zijn de prestaties van het netwerk te controleren met een tool als JMeter. Deze eenvoudige Java-applicatie kan tests uitvoeren bij veel webapplicaties, ftp en ander protocolverkeer. JMeter kan een heleboel netwerkverkeer genereren en je helpen vast te stellen hoeveel verbindingen per seconde je systemen kunnen verwerken.

6. Wireshark

Een overzicht van FOSS-netwerkmanagementtools zou niet compleet zijn zonder Wireshark. Veel netwerkbeheerders kennen de mogelijkheden van Wireshark en het grote aantal protocollen dat deze tool ondersteunt. Zelfs het transport van Virtual Switch Link-headers op Cisco’s Virtual Switching System kun je ermee in de gaten houden. Ook IPv6 wordt volledig ondersteund.

7. Dynamips

De meeste systeembeheerders beschikken niet over een testomgeving die het werkelijke netwerksysteem adequaat kan nabootsen. Toch is het vaak nuttig om een idee of oplossing even te testen. Met Dynamips kun je Cisco IOS-bestanden nabootsen en in een beheersbare omgeving draaien. Met Dynagen 1.11.7 of Graphical Network Simulator 0.7.2 front-ends kun je een virtueel testlab van Cisco routers configureren.

Bron: Techworld