Algoid Programmeertaal

Je zou Algoid kunnen zien als een "Logo meets Android"-programmeertaal, compleet met Turtle-graphics. Let maar niet op het krakkemikkige Engels dat je ziet als je de omschrijving leest. Algoid is een echte IDE met een interpreter, debugger en scope explorer. Daarnaast heeft de editor ook autocompletion en syntax highlighting aan boord. Algoid is voornamelijk bedoeld voor educatieve doeleinden maar het is zeker geen kinderprogramma.

De auteur heeft inmiddels ook Java- en Raspberry Pi-versies uitgebracht, die hebben wij alleen nog niet getest.


DroidScript programming IDE

DroidScript is een op JavaScript gebaseerde ontwikkelomgeving die je de mogelijkheid geeft je computer te gebruiken als een remote IDE via Wifi. DroidScript ondersteunt de meeste apparaatfuncties waaronder GPS, Compass, Camera en Accelerometer samen met native- en HTML 5-controls. De taal kan overweg met diensten die SMS- en e-mail berichten kunnen verzenden en ontvangen en kan snelkoppelingen maken.

Het pakket wordt geleverd met 25 demoprogramma's en aardig wat documentatie.


Dalvik Explorer

Deze handige tool vertelt je precies met wat voor Android-apparaat je te maken hebt. Het kijkt welke Java systeemeigenschappen, omgevingsvariabelen, java.nio.charset.Charsets, java.util.Locales en java.util.TimeZones beschikbaar zijn voor je app op een speficiek apparaat.

Draai deze app op het desbetreffende apparaat en je weet het meteen. De app kan ook gebruikt worden als je problemen hebt met debuggen.


Developer Tools

Ja, dat is echt de naam van de app. Developer Tools laat Android-ontwikkelaars zien welke resource qualifiers gebruikt worden op diens apparaat en welke systeemfuncties er beschikbaar zijn samen met details over het scherm, de bijbehorende maten en pixeldichtheid.

Developer Tools heeft links naar andere handige apps. Niet alle links zijn overigens meer relevant. Dalvik explorer kan bijvoorbeeld nog wel gebruikt worden in combinatie met deze app maar Manifest viewer werkt bijvoorbeeld niet meer naar behoren op de nieuwste Android-builds.


DrawExpress Diagram

Deze app laat je diagrammen en flowcharts tekenen en doet dat via gesture-herkenning. Je kan onder andere use case-diagrammen, sequentiediagrammen, dataflowdiagrammen en netwerkdiagrammen gebruiken. Naast UML- en netwerkdiagrammen kan je business-processen en mindmaps maken. Ook zijn er flowcharts, organogrammen, procesdiagrammen, featurelists, decision trees en visuele notities.

Met "gesture-herkenning" bedoelen de mensen achter deze app dat de UI je geschetste objecten herkent in tegenstelling tot het kiezen van objecten uit een pulldown-menu.

Er is zowel een gratis (lite)-versie beschikbaar als een betaalde versie. Als deze app nou ook nog Visio-objecten en diagrammen kon importeren was deze app perfect geweest. Wij raden overigens het gebruik van een stylus aan voor deze app.


DroidDia prime

Ook DroidDia prime is een app waarmee je flowcharts, organogrammen, Venn-diagrammen, mindmaps en andere diagrammen kan tekenen. De gebruikersinterface is zo gebouwd dat je objecten kan kiezen uit een galerij en deze kan slepen naar de plek waar je ze wil hebben. Je kan een nieuw object maken door op een blanco deel van het scherm te drukken. Daarnaast kan je bestaande objecten selecteren door lang te drukken op het desbetreffende object.

DroidDia kan overweg met JPEG en PNG bitmaps als basis voor objecten in combinatie met het gebruiken van simpele geometrische vormen. Op deze manier kan je zelf je iegen afbeeldingsbibliotheken maken. Ten slotte kan je bijvoorbeeld ook een bibliotheek van Cisco componenten in PNF-vorm downloaden van de DroidDia website; deze zijn omgezet van Cisco's EPS-bestanden.

Ook van deze app is er een gratis- en betaalde versie beschikbaar.


Frink programmeertaal

Frink is een praktische rekentool en programmeertaal die ontworpen is om ruimtelijke berekeningen te versimpelen mee te doen. De app mixt bijvoorbeeld meeteenheden en heeft een groot databestand waarin verschillende eenheden zijn opgeslagen. Dat scheelt weer opzoektijd. De Android-versie heeft onder andere Android-specifieke functionaliteiten aan boord zoals het tekenen van graphics, het gebruiken van sensoren, het uitlezen van GPS en tekst-naar-spraak.

Je kan Frink zowel op je pc (via JAVA) draaien als op je Android-apparaat en de applicatie kan dus gebruikt worden als meetprogramma of als volledige ontwikkelomgeving.


WRPN 16c

Het lijkt wel alsof elke programmeur als eerste poging een programmeercalculator gebruikt. Deze poging, een simulatie van een HP 16c RPN-calculator is ooit ontwikkeld voor Windows en is later gepoort naar het Web, Mac OS X, Linux en Android.