1. Ga voor Pikachu

Als je de game voor het eerst start krijg je de mogelijkheid te kiezen uit drie starter Pokémon, Bulbasaur, Charmander of Squirtle. Maar als je geduldig bent, kan je een Pikachu als starter pakken.

Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is weglopen van de starter Pokémon als zij op je scherm komen. Blijf lopen als zij weer opnieuw verschijnen (zij verschijnen opnieuw als je zo ver bij ze vandaan bent dat je ze niet meer ziet in je scherm). Die dit drie keer en de vierder keer verschijnt er een Pikachu naast de drie starters. Je kan hem vangen door op de Pokémon te tappen (Je kan maar één starter Pokémon kiezen dus als je voor Pikachu gaat verdwijnen de andere drie).

2. Gooi een curvebal

Het gooien van Pokéballen kan verheven worden tot een ware kunst. Maar als je de normale gooi eenmaal onder de knie hebt, kan je beginnen met het experimenteren met "curve-ballen". Deze manier van gooien levert je peer experience points (XP) en style points op waardoor je sneller level-up gaat.

Als je een Pokémon succesvol vangt met een curvebal krijg je daar +50 XP voor als je dat in één keer lukt. Lukt het je niet in één keer wordt het terug gebracht naar +10 XP. Het gooien van een curvebal gaat als volgt: Houd je vinger op de bal en draai rondjes met je vinger om de bal snel rond z'n as te laten draaien. Op een gegeven moment zie je kleine sterretjes van de bal afschieten. Gooi de bal richting de Pokémon terwijl de sterren nog steeds van de bal afschieten en je zal zien dat de bal met een mooie curve richting de Pokémon vliegt. Je zal wel goed moeten richten want de bal zal met een curve worden gelanceerd.

Je kan extra XP verdienen door "Nice" , "Great" en "Excellent" "tosses" te doen. Een "Nice"-bonus (+10 XP) ontvang je als je de Pokémon raakt als de cirkel het grootst is. Een "Great" bonus (+50XP) ontvang je als de cirkel precies half groot is en "Excellent" (+100 XP) krijg je als de cirkel op z'n kleinst is.

3. Gebruik Razz Berries op moeilijk te vangen Pokémon

Moeilijk te vangen Pokémon (te herkennen aan de kleur van de cirkel, groen is makkelijk, rood is moeilijk) kan je wat makkelijker vangen door ze Razz Berries te voeren. Hierdoor vinden ze je wat aardiger. Bovendien verkleint het de kans dat ze proberen te ontsnappen uit hun bal.

Druk op het rugzak icoontje (rechtsonder) en kies voor de Razz Berry. Deze verschijnt nu op het scherm en kan je met een opwaartse vingerbeweging naar de Pokémon gooien (richten is niet nodig). Je kan Razz Berries blijven gooien om de Pokémon steeds rustiger te laten worden. Mocht de Pokémon alsnog ontsnappen, voer het na de ontsnapping nog tenminste één Razz Berry voordat je opnieuw een Pokéball gooit.

4. Kies je Eevolutie

Pokémon nummer 133, Eevee, is een schattige vos-achtige Pokémon met een instabiele genetische code. Dat betekent dat Eevee kan 'eevolueren' in drie verschillende variaties: Vaporeon (Water type), Jolteon (Elektriciteits type)of Flareon (Vuur type). De evolutie van Eevee is willekeurig tenzuij je een Easter Egg gebruikt om je Eevee te laten evolueren. Wijzig de naam van je Eevee in "Rainer" (als je een Vaporeon wil), "Sparky" (voor een Jolteon), of "Pyro" (mocht je liever gaan voor een Flareon). Vervolgens evolueer je je Eevee en je weet zeker dat je altijd de Pokémon krijgt die je wil hebben.

5. Accubesparing

We kunnen hier heel simpel over zijn, Pokémon Go vreet batterijen. Hardcore Pokémon Go spelers lopen dan ook vaak met een reservebatterij op zoek, maar gelukkig zijn er een aantal manieren om de game wat accuvriendelijker te maken.

Pokémon Go heeft een ingebouwde Battery Save-modus die het scherm van je telefoon dimt als je deze naar grond laat wijzen (als je 'm bijvoorbeeld in je broekzak hebt zitten) Je telefoon zal nog steeds blijven trillen als er een Pokémon in de buurt is waardoor je niets mist. Deze modus kan je inschakelen door op de Pokéball te drukken en instellingen te selecteren (rechtsboven). Vink "Battery saver" aan en je telefoon gaat weer wat langer mee op een lading.

Als de Augmented reality-modus je niet zoveel doet kan je die ook nog uitschakelen. Dan gaat je accu nog weer wat langer mee. Als deze modus uit staat verschijnen Pokémon in een geanimeerde bos-omgeving. Deze modus kan uitgeschakeld worden door op de AR-knop te drukken rechtsboven in het scherm.

6. Snel levelen

Het verhogen van je trainer-level is belangrijk. Hoe hoger je level is, hoe sterker de Pokémon zijn die je vangt. Je XP groeit gestaag als je de game normaal speelt. Je kan dat proces echter versnellen als je je je lucky eggs strategisch inzet. Lucky eggs verdubbelen een half uur lang alle XP die je verdient. Sommige acties (zoals het evolueren van je Pokémon) geven je sowieso meer XP. Lucky eggs zijn behoorlijk zeldzaam (tenzij je ze in de winkel koopt) dus je moet goed uitkienen wanneer je ze gaat gebruiken.

Voordat je een Lucky Egg inzet zal je een hoop standaard, veel voorkomende Pokémon moeten opsparen. Pidgeys, Caterpies en Weedles hebben maar 12 candies nodig om te evolueren. Daar wil je er dus veel van hebben (en een hoop candies natuurlijk) zodat je zoveel mogelijk Pokémon kan evolueren als je je Lucky Egg hebt geactiveerd. Reddit-gebruikers bchn heeft zelfs een Pidgey-calculator gemaakt die je kan gebruiken om uit te rekenen hoeveel Pokémon en candies je nodig hebt en hoeveel XP je ermee kan verdienen als je een Lucky Egg inzet.

Als je het maximale wil halen uit je Lucky Egg, gebruik dan ook een Lure en/of Incense zodat je zeker weet dat jee een hele hoop Pokémon kan vangen binnen het half uur. Check ook of je genoeg plek hebt in je rugzak (gooi items weg die je niet meer nodig hebt), je krijgt namelijk 50 XP (100 XP als je Lucky Egg is geactiveerd) als je spullen oppakt bij een Pokéstop.

7. Zoek de beste PokéStops

Lure Modules trekken Pokémon aan. Deze blijven 30 minuten actief. Wat is er beter dan een Pokéstop met een Lure-module? Meerdere Pokéstops met een Lure-module. Zoek een mooie plek en vang lekker veel verschillende Pokémon. Het mooiste is natuurlijk een plek waar Pokéstops elkaar overlappen.

Lure-modules zijn nog steeds een beetje mysterieus maar zover wij het nu begrepen hebben is het zo dat hoe meer mensen er bij een Lure zijn, hoe meer Pokémon erop afkomen. Het lijkt ook zo te zijn dat sterkere trainers zeldzamere Pokémon aantrekken. Blijf dus in de buurt bij een sterke trainer en de kans is groot dat er veel bijzonders op je af komt. De Pokémon die spawnen bij een Lure, spawnen voor iedereen. Alleen het aantal Capture Points (CP) verschilt en is afhankelijk van je trainer-level.

8. Loop loop, loop

Zit je in een gebied met weinig overlappende Pokéstops? Geen zorgen. Maak een wandeling (bij voorkeur in een gebied met veel historie (het zijn vooral kunstwerken, monumenten of plekken waar ooit een bijzondere gebeurtenis heeft plaatsgevonden die zijn gekoppeld aan een Pokéstop) en loop van stop naar stop. Op deze manier vang je veel Pokémon en bovendien broed je op deze manier ook nog eens snel je eieren uit. Als je dan ook nog eens Incense gebruikt om Pokémon te lokken, is het helemaal feest.