Het aantal tools dat tegenwoordig beschikbaar is voor devops is al lang niet meer op twee handen te tellen en we hadden dan ook aardig wat moeite de fijnste tools uit te kiezen. Toch hebben we acht handige tools weten te selecteren die handig zijn voor ontwikkelteams die hun eigen producten onderhouden.

1. Automic

Automic focust zich op software release automation voor Devops. Deze tool fungeert als "dirigent" voor het implementeren van workflows en release pipelines. De tool kan overweg met pakketten als Jenkins, Chef en Puppet. Ook is er een Docker package beschikbaar die visual workflows bouwt en Docker container builds automatiseert.

Total Administrative Services Cortp (TASC), een bedrijf dat zich bezighoudt met de belangen van werknemers, gebruikt Automic om het uitrollen van software te automatiseren. "We kunnen nu, bijvoorbeeld, een uitrol van onze software om 15:00 starten zonder dat iemand het doorheeft en dat is een grote stap. De Automic-oplossing was zeer makkelijk te implementeren, makkelijk te gebruiken, makkelijk te leren en makkelijk uit te breiden," Zegt Tom Flitter, director of applications and integration, in een YouTube video.Op de volgende pagina: Red Hat Ansible

2. Red Hat Ansible

Ansible is een open source, commandline gestuurd automatiseringsplatform voor het uitrollen van applicaties en het verlichten van de bijbehorende complexiteit. De bijbehorende Ansible Tower dient als een "mission control" voor Ansible. "Ansible Tower zorgt voor de controle, beveiliging en delegatie van Ansible," zegt Justin Demmers, product marketing manager voor Ansible Tower. "In de devops wereld is "handmatig" een taboe." Ansible is in 2015 overgenomen door Red Hat en kan bijna alle processen automatiseren binnen een IT-organisatie die op dit moment handmatig gebeuren. Zoals bijvoorbeeld het uitrollen van virtuele machines of echte code.Op de volgende pagina: Dynatrace Ruxit

3. Dynatrace Ruxit

Ruxit is een applicatie prestatie management tool die zich vooral focust aan de operations-kant. De tool heeft een vorm van kunstmatige intelligentie aan boord die zich bezig houdt met het analyseren en het geven van waarschuwingen.

Ruxit kan bijvoorbeeld detecteren wanneer een applicatie te veel database calls gebruikt. Alois Reitbauwer, chief technical stragetist voor Ruxit, zegt dat deze tool zich richt op "cloud natuve" apps. "Devops gaat vooral om de samenwerking tussen verschillende afdelingen," zegt Reitbauer. " En als je echt gaat voor de devops-mentaliteit, heb je een makkelijke manier nodig om te communiceren." Verschillende personen binnen het ontwikkelingsproces kunnen communiceren via Ruxit en de tool kan je een geautomatiseerde analyse geven en ingebouwde expert-kennis. Deze wordt samengevoegd met Dynatrace's Application Monitoring Tool.Op de volgende pagina: Gradle

4. Gradle

Praktisch elk proces dat na de ontwikkelaar komt kan worden geautomatiseerd door build automation scripting binnen Gradle, zegt Miko Matsumura, chief marketing officer voor Gradle. De tool heeft meer dan 700 door de community gemaakte plugins van Docker tot Github tot Hadoop.

Open source-ontwikkelaar Bruno Bowden, die een plugin bouwde voor Gradle om Java code te kunnen draaien in iOS, zegt dat hij de meerwaarde ziet van Gradle en dat het helpt om continu te blijven leveren. "Als je [deze tool] vergelijkt met bijvoorbeeld Maven of Ant, zal je zien dat Gradle wat beknopter is waardoor deze makkelijker is te onderhouden, makkelijker te begrijpen en makkelijker om voor te ontwikkelen."

Gradle blijkt ook nog eens een fijn systeem te zijn voor Android mobile apps.Op de volgende pagina: Jenkins

5. Jenkins

Jenkins is een bekend platform voor open source-delivery en continuous integration. Een spinoff van het Hudson project. Jenkins heeft verschillende taken, van continuous integration tot het besturen van business autiomation en de deployment workslow.

Tyler Croy, een Jenkins community evangelist voor Cloudbees, zegt dat deze tool verschillende problemen oplost voor mensen die op verschillende plekken werken binnen een bedrijf. "Jenkins kan worden gebruikt om configuratiemanagement te sturen en code uit te rollen [...] Het feit dat dit wordt gebruikt door de operations-afdeling en ook wordt gebruikt door ontwikkelaars betekent dat er een algemene vocabulaire is voor beide afdelingen."Op de volgende pagina: JFrog Artifactory

6. JFrog Artifactory

JFrog Artifactory is een binary repository manager die de build integration managent van Docker-images, 0pkg-packages en repository replication ondersteunt. Ook kan het proxy en NuGet- en NPM-packages ondersteunen evenals RubyGems. Deze tool onderhoudt binaries en softwarepackages en past precies in het devops-concept.

Artifactory kan overweg met een continue integratie-omgeving en werkt samen met het Bintray software distributie platform. Ontwikkelaars van de Groovy-taal gebruiken Artifactory en JFrog's TeamCity voor continue integratie. "Voor onze releases kunnen we een release bouwen op TeamCity, deze pushen naar Artifactory en het dan promoveren als een "blessed release" op Bintray, die onze releases ook synchroniseert naar de Maven central repository. Ontwikkelaars kunnen dan makkelijk aan de slag met de nieuwste versie van Groovy zodra die beschikbaar is."Op de volgende pagina: New Relic

7. New Relic

New Relic is een op SaaS-gebaseerd analytics-platform dat informatie over applicatie-prestaties weergeeft met het doel deze (op interacties tussen de klant en de organisatie gebaseerde) prestaties te verbeteren. New Relic's platform helpt mee met het versterken van de devops-strategieën door teams samen te laten werken en alle onderdelen te laten monitoren.

Steven Arychuk, Senio product manager bij New Relic, zegt: "New Relic voorziet software van analytische informatie en levert deze informatie aan development en operations teams zodat zij software van een hogere kwaliteit kunnen leveren zonder meer risico te lopen. Development en operations teams hebben verschillende behoeften en perspectieven en het presenteren van deze technieken aan beide afdelingen op een technische, maar ook zakelijke manier zorgt voor veel wederzijds begrip en een goede samenwerking tussen beide teams."Op de volgende pagina: Takipi

8. Takipi

Takipi is een tool die fouten in de code detecteert en repareert. Takipi ondersteunt JVM-talen en draait als een Java agent. De informatie wordt gecaptured zonder afhankelijk te zijn van logs.

"Wij houden ons bezig met een van de meest pijnlijke, tijdrovende problemen waar devops mee te maken hebben. Wanneer er iets breekt in je productie-applicatie is het typische proces dat men doorgaat het troubleshooten. Mensen spitten door de logbestanden en proberen het probleem te reproduceren," zegt Ohad Almog, vice president van customer success. "Meestal is er niet voldoende informatie te halen uit deze bestanden."

"Takipi kan het probleem volledig reproduceren alsof je er zelf bij bent," aldus Almog.