Het IP-adres opvragen gaat in Windows gemakkelijker via de prompt dan via de GUI. En raar is dat ook eigenlijk niet, want zelfs na zoveel versies van het OS is het nog altijd niet eenvoudig om in Windows het IP-adres met de muis tevoorschijn te klikken, laat staan de routering of de DHCP-instellingen. Maar ook de prompt is niet heilig. Iedereen met meer dan één netwerkkaart in de pc of server weet waarom. Als een op hol geslagen firewall in zijn console spuwt Windows de configuratiegegevens het venster in. Ook niet echt handig...

AdapterWatch to the rescue

De firma Nirsoft is ons al vaker van dienst geweest en ook nu weer. AdapterWatch is een handig programma dat sneller dan Windows is en ook nog eens meer nuttige informatie dan Windows geeft over de netwerkadapters in een pc of server.

AdapterWatch opent net zoveel kolommen als er netwerkadapters in de pc zitten. En daarnaast in de eerste kolom de items die het laat zien, de adapter naam, de beschrijving, het MAC-adres, het IP-adres, de routering, de DHCP-lease en nog veel meer. Er is statische informatie, maar ook live informatie zoals de aantallen ontvangen en verstuurde packets, de gemiddelde snelheid en nog veel meer.

Recht voor zijn raap

Naast het eerste tabblad zijn er ook nog tabs voor TCP/UDP-statistieken, IP-statistieken, ICMP-statistieken en algemene informatie. Doordat het programma zo enorm recht door zee is, heeft het ook maar weinig opties. Kiezen tussen Bytes en Kilobytes in de weergave en dat is het dan ook wel. En de gegevens exporteren? Dat is ook nog mogelijk via View HTML-Report, waarna een browservenster verschijnt met dezelfde gegevens in HTML die eerder in het AdapterView-venster te zien waren.

AdapterView is gratis en ondersteunt alle relevante versies van Windows server en client sinds Windows 2000/XP. Hoewel de site nog geen gewag maakt van ondersteuning van Windows Server 2008 of Windows 7, werkt het programma op beide zonder problemen. Vanwege verschillen in de architectuur werkt het niet op Windows 98 en ME, of althans, het risico bestaat dat de verkeerde gegevens worden getoond. Maar ja, wie nu nog Windows 98 of ME gebruikt heeft ook wel iets anders te doen dan naar zijn netwerkadapters te staren, hoe gemakkelijk Nirsoft dat ook gemaakt heeft.

Bron: Techworld