‘Im Program eToolz sind die wichtigsten Internet- und Netwerkprogramma vereint.’ Deze mooie Duitse zin maakt meteen duidelijk wat eToolz is en wat voor de meeste gebruikers de enige aanpassing zal zijn die ze in het programma zullen doorvoeren. eToolz is namelijk na de eerste keer opstarten helemaal Duitstalig.

Was!!??

Niet direct onoverkomelijk maar ook weer niet superhandig voor iedereen die de taal van onze grootste buur en handelspartner niet helemaal machtig is. Gelukkig voorziet het programma zelf via Extras, Sprache in de mogelijkheid de taal te veranderen in English of Nederlands en is daarmee dat probleem ook opgelost en blijft er weinig te klagen over.

Tragbare gesamt tool

De eToolz download is in RAR-formaat en is net groter dan 1MB. Uitgepakt kan het direct gebruikt worden en is dus ook gemakkelijk mee te nemen naar een pc of server en daar ook vanaf usb-stick of netwerkdrive te gebruiken.

eToolz is een verzameling van bekende internet- en netwerkfuncties die normaliter al in Windows aanwezig zijn. Ze zitten echter verspreid over een groot aantal tabbladen of bijvoorbeeld zelfs in verschillende componenten van het OS, waardoor ze alleen met veel klikken te bereiken zijn, tenzij je ze via het Prompt gestart kunnen worden. eToolz brengt al die functionaliteit samen in één grafische toolbox.

Funktionalität

De functies zijn verdeeld over de tabbladen DNS, Ping, Trace, Whois, Mail-Check, http-header, Tijd, (de Google) Pagina Rangorde, Lijsten en Eigen computer. Behalve de standaard opties van deze functies bieden de meeste functies in de eToolz-versie ook talrijke opties zoals het te kiezen aantal Pings, de grootte en timeout bij Ping of het controleren van een domeinnaam bij een Whois-query, of bijvoorbeeld het configureren van een afleveradres bij het uithoren van een mailserver of een mailadres valide is.

Een belangrijk voordeel van eToolz ten opzichte van andere programma’s in deze categorie is dat het de output op een heel herkenbare manier presenteert, namelijk alsof deze in de prompt wordt getoond. Maar daarbij gebruikt het wel een eigen syntax-highlighting die het lezen van de informatie die de tool teruggeeft makkelijker en vooral overzichtelijker maakt.

En doordat de prompt waarop de gegevens terugkomen altijd op het geopende tabblad zit en ook nog eens normaal knippen en plakken ondersteunt, is informatie uit de ene functie heel eenvoudig in de volgende weer te hergebruiken.

Das DOS prompt

Bent u toch nog meer verknocht aan de prompt dan kunnen de functies van eToolz ook daar opgeroepen worden. De verschillende opties kunnen dan met schakelopties als ‘etools.exe /DNS=www.techworld.nl’ worden gestart. De uitkomst verschijnt dan weer wel in de eToolz-omgeving en niet op de prompt.

.

En misschien is dat dan ook wel het enige minpuntje. Al is er met een ingebouwd prompt met een grafische schil zoals bij eToolz eigenlijk weinig reden om naar de originele DOS-box te grijpen. Wie toch deze functie wil gebruiken kan in de ReadMe.rtf alle informatie hierover vinden.

Bron: Techworld