OpenQRM is een open source beheerplatform voor datacenters en clouds dat verscheidene hypervisors ondersteunt, zoals Xen, KVM, VMware Server 1 en 2, VMware ESX en Citrix XenServer. De architectuur is modulair opgebouwd en heeft plugins voor deployment, monitoring, high-availability en cloud computing. OpenQRM brengt virtuele en fysieke servers bijeen in één beheerconsole en laat ook P2V-, V2P- en V2V-migratie toe. Onze internationale zustersite NetworkWorld riep openQRM eind 2009 uit tot één van de 11 open source bedrijven om in het oog te houden.

Optische facelift

In versie 4.6 heeft openQRM allereerst een optische facelift gekregen, met als resultaat een gebruiksvriendelijker webinterface. Zo heeft het "Datacenter Dashboard" een nieuw design gekregen om een volledig overzicht te geven van alle beheerde subsystemen. Er is nu ook een webgebaseerde installer, die het opzetten van een openQRM-setup vereenvoudigt.

Een nieuwe functie is de "Cloud Selector", die de systeembeheerder gebruikt om componenten van virtuele machines zoals cpu's, geheugen en schijfruimte te definiëren, evenals hun prijs. In het Cloud Request-formulier worden nu bovendien de exacte kosten van de virtuele machine getoond. Twee andere nieuwe plugins ondersteunen lokale deployment van virtuele machines in Xen of KVM met logische volumes als image storage. Dit voegt ook ondersteuning van deployment van niet-Linux besturingssystemen aan openQRM toe, zoals Windows en Solaris.

Hybride clouds

Met de nieuwe AWS-plugin tot slot biedt openQRM 4.6 een Amazon EC2-connector aan voor hybride clouds. Deze plugin integreert publieke cloudproviders en laat toe om een virtuele machine van openQRM te migreren naar Amazon EC2, een Eucalyptus-cloud of een Ubuntu Enterprise Cloud, of om Amazon Machine Images van die externe clouds in openQRM te importeren. Het exporteren van services naar publieke clouds bij hoge loads is hiermee eenvoudig te realiseren.

Meer informatie over de release is te vinden in de Changelog voor versie 4.6. Support is te verkrijgen bij openQRM Enterprise, dat hoofdontwikkelaar Matthias Rechenburg in december 2009 oprichtte. Bron: Techworld