Total Commander doet alleen al door de naam sterk denken aan Norton Commander of een van de vele andere ‘commanders’. Dat die herinnering niet ook direct doorkomt als je het programma voor het eerst opent, komt door de kleurstelling die, anders dan ZTreeWin, bijvoorbeeld niet in de DOS-kleuren is maar gewoon standaard Windows.

Interface in drie delen

Total Commander wordt gerekend tot de Orthodox File Managers (OFM). Kenmerkend voor deze programma’s is dat de interface is opgedeeld in drie delen. Twee daarvan, de zogeheten panelen, laten een directorylijst zien van een lokale disk of een netwerkschijf. Als je daarop inzoomt krijg je de bestanden op die schijf of in die map te zien. Het derde deel van de interface is de command-line. In de Windows-versies kunnen daartoe ook de Menu-delen worden geteld, die met toetsenbord of muis aangestuurd worden.

Even typerend als de aanwezigheid van deze drie delen, is dat telkens maar één van de twee panelen actief is. Die panelen kunnen onafhankelijk van elkaar worden gestuurd. Dat kan door met het toetsenbord via Enter en Backspace mappen te openen of juist weer een stap terug te gaan. Maar het werkt ook prima door het derde deel van het venster, de command-line te gebruiken. Hierin kun je met de bekende cd-commando’s uit DOS snel navigeren en mappen ‘bereiken’.

Acties zoals kopiëren of verplaatsen, het maken van een nieuwe map of juist het wissen ervan, kun je starten via de functietoetsen. Bestanden en mappen kunnen individueel worden geselecteerd, of in groepen. Ook heel nuttig is de mogelijkheid een selectie om te draaien of alle bestanden met dezelfde bestandsextensie te selecteren. Het is mogelijk een selectie te bewaren en later te herstellen, maar die selectie kan ook worden opgeslagen als bestand, waarna je hem heel veel later ook weer kunt inladen. In plaats van de bestanden zelf te bewerken kan ook de informatie van geselecteerde bestanden, zoals naam, naam en pad, alle details en alle details met pad naar het klembord worden gekopieerd.

Extra mogelijkheden

Total Commander kan inpakken en uitpakken in een groot aantal formaten zoals ZIP, ARJ, RAR, TAR en TGZ. Grote bestanden kunnen gesplitst, gesplitste bestanden weer samengevoegd, gecodeerd, gedecodeerd (MIME, UUEncode, XXencode) en van bestanden kan een checksum worden berekend of gevalideerd. Met uitzondering van het zippen zijn dat allemaal activiteiten die niet standaard in Windows mogelijk zijn en toch vaak erg handig. Hetzelfde geldt voor het vergelijken van mappen en het synchroniseren van verschillen.

Verder beschikt Total Commander over een eigen FTP-client voor active en passive FTP, met en zonder gebruik van SSL.

Total Commander kan ook vanaf usb-geheugenstick of U3-stick worden gebruikt. Om toch op alle systemen waarop je de stick-versie gebruikt dezelfde tools met dezelfde soort bestanden tot je beschikking te hebben, is het mogelijk speciaal voor Total Commander interne bestandskoppelingen te maken. Daarbij kun je met behulp van variabelen, zoals %commander_drive% of %commander_path%, programma’s te gebruiken onafhankelijk van de stationsletter van de usb-geheugenstick op het betreffende systeem. Dit geeft erg veel vrijheid om ook in de werking van Total Commander heel specifiek de eigen voorkeuren te kunnen bepalen.

Plugins

De functionaliteit van Total Commander kan door middel van plug-ins worden uitgebreid. Er zijn packer-plugins voor het comprimeren of decomprimeren van bestandsformaten, file-system plugins om via Total Commander apparaten met een niet standaard toegankelijk bestandssysteem te kunnen koppelen met Total Commander, en content plug-ins waarmee bestandskenmerken kunnen worden bewerkt, zoals bij een MP3-tagger of EXIF-informatielezer. De plug-ins worden via de site van Total Commander aangeboden, maar er zijn ook andere bronnen op het internet zoals www.totalcmd.net of http://en.totalcmd.pl/. Alle plug-ins op de ghisler.com website zijn door de maker van Total Commander gecontroleerd op functionaliteit en malware. Dat geldt niet voor de plug-ins die vanaf de andere sites zijn te downloaden en kunnen worden geïnstalleerd.

Automatiseren

Total Commander ontbeert een scriptingtaal. Automatiseren van taken kan wel via externe scriptprogramma’s zoals AutoHotkey. De samenwerking met Total Commander is goed beschreven in de Total Commander Wiki waar ook een groot aantal scripts klaarstaat om te worden gedownload.

Total Commander is beschikbaar in een groot aantal talen. Er is ook een Nederlandse vertaling door Johan Camps en Ronald Vogelaar. Deze voldoet prima, maar kent veel situaties waarin de tekst niet volledig in het dialoogvenster past, doordat de vertaling niet is afgestemd op de grootte van de dialoogvensters.

Ondersteuning

Ondersteuning bij het programma is te vinden in de Help-tekst, het online forum van Total Commander en de eerder genoemde Total Commander Wiki.

Als het om bestandsbeheer gaat is Total Commander een ijzersterk programma. Tegelijk is in het gebruik te merken dat bestandsbeheer in de Windows 7-tijd meer is dan bestanden kopiëren en mappen gelijktrekken. En op die punten waar je soms toch meer verwacht dan een lijst met namen van bestanden en mappen, heeft Total Commander het moeilijk.

Vereisten en kosten

Total Commander wordt ontwikkeld door de Zwitser Christian Ghisler. In de Help-tekst onder License geeft hij de bronnen aan die hij voor de software heeft gebruikt en welke programmeertaal voor welke delen is gebruikt. Ook maakt hij er gewag van zijn inspiratiebronnen (niet Norton Commander maar DCC, zelf al een Norton Commander-kloon).

Total Commander is shareware en kan 30 dagen zonder registratie worden gebruikt. Een licentie kost Euro 32 voor één gebruiker. De licentie is persoonsgebonden en geeft de licentiehouder het recht de software op een oneindig aantal computers te installeren, maar deze slechts op elk moment op één computer te gebruiken.

De licentie van Total Commander staat gebruik vanaf USB-geheugenstick toe. Er zijn ook versies voor gebruik op smartphones, maar de ondersteunde platformen zijn eigenlijk alleen Windows CE en Pocket PC apparaten, niet echt wat we tegenwoordig een smartphone noemen. iOS en Android, maar ook Windows Phone 7 worden niet ondersteund. Total Commander-ontwikkelaar Christian Ghisler laat echter weten druk bezig te zijn met Total Commander voor Android.

64-bit versie onderweg

Total Commander is geschikt voor Windows 95, 98, ME, NT, 2000, XP, Vista en Windows 7. Deze versies zijn allemaal 32-bit. De bèta-test van een 64-bit versie is inmiddels begonnen, zo laat Christian Ghisler weten. Gebruikers die ook nog systemen met bijvoorbeeld Windows 3.1 beheren of gebruiken, kunnen ook daarvoor een nog redelijk recente versie van Total Commander downloaden. Versies voor Linux of Mac OS X ontbreken.

Een download van Total Commander is 3 MB groot. De download is door VirusTotal om op malware gecontroleerd en (op één toegangsmelding door eSafe na) akkoord bevonden.