Op de nieuwe website Unvarnished kunnen collega’s elkaar beoordelen. De beoordeling is anoniem en beoordelingen, ook negatieve, kunnen niet verwijderd worden.

Op sites zoals LinkedIn is het al gebruikelijk dat je ‘reviews’ kan schijven voor mensen in je professionele netwerk. De reviews zijn niet anoniem en belichten meestal de positieve kanten van de gereviewde. Unvarnished is anders. Door de anonimiteit verwachten de initiatiefnemers dat de reviews eerlijker zullen zijn. Niet alleen maar positieve woorden, maar ook de negatieve kanten van de beoordeelde kunnen ongegeneerd belicht worden.

Unvarnished is gekoppeld aan een Facebook account. Met dat account log je in en dan kan je voor je collega een profiel aanmaken of gebruik maken van een al bestaand profiel. Op de profielpagina kan je een beoordeling toevoegen en ‘rating’ toekennen van maximaal 5 sterretjes. Het is niet noodzakelijk dat je collega zelf een profiel aanmaakt op Unvarnished, wel kan hij met zijn Facebook account zijn eigen profiel claimen. Dan heeft hij ook de mogelijkheid om op de beoordelingen te reageren.

Het publiekelijk beoordelen van mensen kan een reputatie maken of breken. Met name het breken van een reputatie laat hier en daar een wenkbrauw fronsen. Wie zijn baas de grond in wil werken krijgt met Unvarnished het juiste gereedschap in handen. De makers van de website maken zich geen zorgen dat ze een publieke schandpaal worden. Zij beweren dat wie iemand zwart wil maken al genoeg mogelijkheden heeft op het Internet. Via Unvarnished heeft men tenminste nog de mogelijkheid om te reageren op aantijgingen.

Of Unvarnished net zo populair gaat worden als andere ‘social network’ sites zoals Facebook, Twitter en LinkedIn is nog afwachten. Maar zorg wel dat je braaf blijft, straks schrijft een collega iets over jou op Unvarnished.

Bron: Techworld