Dankzij Broadcoms Intensi-fi en Atheros' Xspan-chipsets kunnen fabrikanten als Cisco, D-Link, Netgear en Belkin de wifi-standaard vroegtijdig inbouwen in hun netwerkapparaten, aldus Broadcom en Atheros.

De IEEE 802.11n-standaard maakt een doorvoersnelheid van minimaal 100 Mbps mogelijk en heeft een groter bereik dan de 802.11a/b/g-standaarden.

De aankondiging van de chipfabrikanten is opmerkelijk omdat een definitieve goedkeuring van de standaard door de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) voorlopig nog niet in zicht is. Het duurt nog minstens een half jaar voordat de 802.11 Working Group het – moeizaam tot stand gekomen – voorstel uit januari heeft geperfectioneerd.

Pas als 75 procent van de werkgroep nieuwe wijzingen accepteert, zal een bredere groep van IEEE-leden zich over het voorstel buigen. Insiders verwachten dat dit pas in 2007 gebeurt.

Analisten denken dat de vroegtijdige levering van de 802.11n-chipsets de werkgroep kan helpen om zich niet meer in de grote lijnen, maar in de details te verdiepen.

Bill McFarland, technisch directeur bij Atheros, is het daar mee eens. "Ik denk dat het voor de werkgroep minder aantrekkelijk is om de standaard nu nog op fundamentele punten aan te passen. Er komen immers een hoop producten op de markt die de standaard al ondersteunen." Bron: Techworld