Forrester-analist Simon Yates deelde de scepsis van onze lezers. "De oplossingen zijn nog onvolwassen en de brede bereidheid van bedrijven om op clouds over te gaan is er ook nog niet”, zegt hij. Bovendien weet men bij bedrijven vaak niet wat de cloud inhoudt, zegt hij. En dat is niet zo verwonderlijk, aangezien zelfs de sprekers van het seminar niet dezelfde definitie hanteren. Yates doelt met cloud vooral over infrastructuur als een service, terwijl Pascal van Eck daar bijvoorbeeld ook nadrukkelijk software als een service bij betrekt.

Betekenis van cloud

Overigens denkt Yates wel dat het goed komt met de cloud, als het vertrouwen eenmaal wat is aangegroeid. Dan worden de grote voordelen, de flexibiliteit en het betalen naar gebruik, te aantrekkelijk om te negeren. En wat dat betreft is Simon Abrahams van Rackspace, een hoster en aanbieder van cloud infrastructuur, het natuurlijk roerend met hem eens. “We merken dat cloud in onze business heel hard groeit, zelfs in de moeilijke financiële situatie. We hebben veel klanten op onze cloud, en al die cloud moet toch iets aan het doen zijn. Wij denken dan ook dat het nog meer gaat groeien. Het is niet zozeer de vraag of het groter zal worden dan de hosting, maar wanneer.”

Abrahams raadt IT-afdelingen aan om het in ieder geval uit te gaan proberen. “Zie een bedrijfscreditcard te bemachtigen en probeer het uit voordat een of andere wijsneus van een andere afdeling dat doet zonder dat jij er erg in hebt. Voor de kosten van zo'n probeersel hoef je het niet te laten, daar gaat maar een paar cent per uur in zitten.”

Verstand van IT

Hij benadrukt dat er altijd plaats zal zijn voor een IT-afdeling. “Er kan meer en meer in de cloud, maar het implementeren daarvan in een bedrijf is verre van triviaal. Daar heb je mensen voor nodig die er verstand van hebben. Die zullen we altijd nodig hebben.” Hij ziet dan ook vooral de voordelen voor de IT-afdeling. “Je kunt nooit meer verkeerd zitten met je voorspellingen van de belasting. Dus zal het nooit meer voorkomen dat je een dure infrastructuur opzet die vervolgens niet of nauwelijks gebruikt wordt. Daar hoef je je helemaal geen zorgen over te maken. Bovendien is een uitbreiding veel kosteneffectiever, dus zal de financiële afdeling veel minder dwars gaan liggen. En dat betekent weer dat je services kunt gaan bieden die voorheen niet mogelijk waren. Je moet de kansen zien die de cloud biedt.”

Maar Abrahams waarschuwt wel. “Daarbij moet je goed kijken wat wel en wat niet kan. Cloud is niet voor alles geschikt en het is vanuit het ontwerp massaal toegankelijk vanaf het internet. Daar moet je altijd rekening mee houden. Dus als je erop gaat archiveren, omdat opslag op de cloud veel goedkoper is, zorg er dan wel voor dat je gevoelige data versleuteld is.”

Houd ze tevreden

Pascal van Eck, onderzoeker aan de universiteit van Twente richt zich eveneens specifiek op de IT-afdelingen. Hij wijst erop dat IT-afdelingen in feite niet eens om de cloud heen kunnen. Werknemers maken er namelijk al gebruik van, in de vorm van bijvoorbeeld sociale netwerken.

Allereerst raadt hij IT-afdelingen aan proactief te zijn, maar daarbij moet wel goed gekeken worden wat voor rol de afdeling heeft binnen het bedrijf. Als het de rol is van de IT-afdeling om zo goedkoop mogelijk diensten te leveren, dan is de cloud een goudmijn. Maar staat geheimhouding op de eerste plaats, dan zul je er voorzichtig mee moeten omspringen. In ieder geval moet je je er terdege bewust van zijn wat er van je afdeling wordt verwacht en daar moet je je strategie op aanpassen.

Vervolgens zul je je als afdeling moeten opstellen als een platformleverancier aan interne klanten, aldus Van Eck. Naar die interne klanten zul je goed moeten luisteren om te weten te komen wat ze nodig hebben, om zo een goede link te kunnen leggen tussen de werknemers en de clouddiensten en -leveranciers. Daarbij moet je je volgens Van Eck als beheerder of IT-manager goed bedenken dat er steeds meer werknemers komen die met internet zijn opgegroeid. Die gaan eisen stellen en daar zul je op in moeten spelen, anders word je gepasseerd. De cloud maakt dat ook mogelijk, aldus Van Eck. Word daar goed in, zo luidt zijn advies. Dan kun je leuke dingen aanbieden en je klanten zo tevreden houden binnen de regels en richtlijnen die je onverbiddelijk moet handhaven.

Bron: Techworld