Ter ere van dit jubileum is het domein 25yearsof.com opgericht, waar onder andere een filmpje bekeken kan worden over alle mijlpalen op internetgebied in de loop der jaren. Per week komen er op dit moment een half miljoen .coms bij de 84 miljoen van nu. In het begin van het .com tijdperk raakte men de domeinen echter aan de straatstenen niet kwijt.

Eerste .com

Op 15 maart 1985 werd het allereerste .com domein Symbolics.com geregistreerd. The Register meldt dat een werknemer van dat bedrijf daar bepaald niet gelukkig mee was. Een maand na registratie kwam hij er achter dat van de 1,008 operationele mail servers, er maar 1 geconfigureerd was om .com domeinen aan te kunnen. Zijn e-mail adres werkte dus niet zo heel erg geweldig en hij was er dan ook wel voor om terug te gaan naar het vertrouwde .arpa, wat iedereen tenminste begreep.

Geen hype

In het eerst jaar dat .com een optie was, werden er slechts 6 geregistreerd. Niet echt het begin van een hype te noemen dus. Verder was er bijna helemaal geen .com geweest. In den beginne was er namelijk sprake van twee domeinen die erbij moesten komen. Dat waren .cor (van corporate) en .pub (van public). Om een zeer mysterieuze reden is dat toch nog veranderd in .com en .org. Niemand schijnt alleen precies te weten waarom.

Het leek dan ook niet zo belangrijk destijds, volgens DNS uitvinder Paul Mockapetris. Er was veel discussie over de keuze tussen alleen maar land gebaseerde domeinnamen zoals .nl, of toch ook domeinen daarbij zoals .com. Uiteindelijk is toch gekozen voor .com om commerciële zaken te splitsen van de rest.

Pas vanaf 1990 begon de domeinverkoop te lopen, doordat toen het ‘Hypertext Project’ genaamd WorldWideWeb gestart werd door Sir Tim Berners-Lee, dat wij nu simpelweg internet noemen. Wie er toen vroeg bij was, zoals ene meneer Gary Kremen die het domein sex.com als eerste registreerde, is nu een fortuinlijk individu.

Bron: Techworld