Als je het commando watch uitvoert met als argument een commando dat uitvoer toont op de commandline en daarna stopt, dan voert watch dit commando elke twee seconden uit en toont de uitvoer. Interessante kandidaten om op deze manier in het oog te houden zijn bijvoorbeeld who, free, netstat, ls of df. Zo kun je realtime bekijken wie er inlogt, hoeveel geheugen er vrij is, welke netwerkverbindingen je computer maakt, welke bestanden er in een directory verschijnen of hoeveel ruimte er nog vrij is op je schijven. In onze test van Ubuntu Enterprise Cloud gebruikten we watch om te kijken wanneer een server instance opgestart is.

Watch blijft draaien tot je het afbreekt met CTRL+C. Het commando kent een aantal opties waarmee je het gedrag aan kunt passen. Wil je bijvoorbeeld niet om de twee seconden de uitvoer bekijken maar om de vijf seconden, dan gebruik je watch -n 5. Met de optie -d highlight het programma de verschillen tussen opeenvolgende updates van de uitvoer, en met -d=cumulative blijft elke positie die ooit gewijzigd is gehighlight.

Gebruik je FreeBSD, dan moet je overigens opletten: het commando watch doet daar iets helemaal anders, namelijk alle uitvoer op een specifieke tty bekijken. Het watch-commando van Linux vind je wel in de FreeBSD-ports onder de naam cmdwatch. Weer een voorbeeld van een valse vriend dus.

Bron: Techworld