Een ballonvaarder is de weg kwijt. Hij vermindert hoogte en ziet beneden in een weiland een man staan. Hij manoeuvreert de ballon nog een stukje verder naar beneden en schreeuwt: “Pardon, maar kunt u mij vertellen waar ik ben?”

De man kijkt op en roept terug: “Je zit in een luchtballon, op ongeveer 8 meter hoogte.”

“Jij moet in de IT werken”, reageert de ballonvaarder. “Dat klopt”, zegt de man. “Hoe weet je dat?” “Nou”, zegt de ballonvaarder, “wat je me vertelde is technisch correct, maar ik heb er geen drol aan.”

De man in het weiland zegt: “Jij moet een zakenman zijn.” “Dat ben ik inderdaad”, antwoordt de ballonvaarder, “maar hoe wist jij dat?”

“Nou”, zegt de man, “Je hebt geen idee waar je bent en geen flauw idee waar je mee bezig bent, maar je verwacht wel van mij dat ik je help. Je hangt nog steeds in dezelfde positie als voordat je me lastig viel, maar nu is het opeens mijn fout!”

Het is 2020 en Barry doet mee aan een herscholingsproject. Hij wil graag de IT in, maar mist de benodigde hersencapaciteit. Gelukkig is daar met de huidige staat der techniek eenvoudig een mouw aan te passen. “Het is simpelweg een kwestie van kosten”, zegt zijn arts, die hem een aantal potten toont met grijze massa. “Als je wilt, vullen we je denkvermogen aan met, bijvoorbeeld, deze systeembeheerdershersenen, ad 154 euro per gram ex btw.”

“Systeembeheerders?” zegt Barry, “ik had eigenlijk wat ambitieuzers in gedachten.”

“Dat kan,” zegt de arts, “dan heb ik hier bijvoorbeeld voor u ons model Business Analist, ad 589 euro per gram.”

“Zo!” zegt Barry, “dat gaat hard omhoog!”

“Dat is nog niets,” antwoordt de dokter. “Ik heb hier een pot met hersenen van IT-managers. Die gaan voor meer dan 1200 euro per gram de deur uit!”

Barry fluit bewonderend. “Dat is serieus geld!”

“Ja maar,” zegt de arts, “dat valt mee als je bedenkt hoeveel IT-managers er nodig zijn om een gram hersenen te verzamelen…”

Vijf kannibalen worden aangesteld als systeembeheerder binnen een IT-bedrijf. Bij de welkomstceremonie zegt de baas: “Jullie zijn nu lid van een team. Je kunt hier goed geld verdienen en in de kantine is er altijd wel iets te eten. Laat daarom de andere medewerkers met rust.” De kannibalen beloven niemand te zullen opeten.

Een maand later komt de baas terug bij de groep en zegt: “Jullie werken stuk voor stuk erg hard en ik ben erg tevreden met jullie. Maar nu wordt er een schoonmaakster vermist. Weet iemand van jullie waar ze is?" De kannibalen schudden allemaal van ‘nee’.

Nadat de baas het hok van de beheerders heeft verlaten valt de leider van de groep kannibalen uit naar de anderen: “Wie van jullie heeft die schoonmaakster opgegeten?” Een hand gaat langzaam omhoog. De leider van de groep begint daarop te schreeuwen: “Sukkel die je bent! Vier weken lang hebben we kunnen smullen van teamleiders, managers en projectspecialisten, zonder dat er een haan naar kraaide. Maar jij moest natuurlijk weer per se een schoonmaakster opeten!”

Een nerd loopt over de campus als een collega van hem komt aanrijden op een stoere motorfiets. “Waar heb je die motor gekocht?”, vraagt de techneut. De nerd op de motor vertelt: “Nou, ik loop gisteren wat rond en opeens stopt er een mooie meid met een motor naast me. Ze smijt zo de tweewieler op de grond, trekt haar kleren uit en zegt: ‘Pak wat je pakken kan.’“

De eerste nerd knikt instemmend: “Goede keuze, haar kleren had je waarschijnlijk niet gepast.”

Bedrijven en journalisten maken ook zelf grappen over IT, het liefst op 1 april. De beste grappen van de afgelopen jaren:

Beste crossmedia hoax: De Britse krant The Guardian bericht dat ze niet langer een fysieke krant uitbrengen, maar volledig via Twitter gaan publiceren. Alle oude uitgaven zouden daarbij worden getransformeerd naar een formaat van 140 tekens, waaronder de beroemde tweet van 22 november 1963: “JFK assissin8d @ Dallas, def. heard second gunshot from grassy knoll WTF?”

Meest reëel: Google beweerde een feature voor Gmail te hebben ontwikkeld waarmee automatisch een antwoord op e-mails gegenereerd kon worden. Verstuurde berichten zouden 99,9 procent overeenkomen met je eigen stijl van reageren. Een ‘autopilot’ leert de schrijfstijl, maar je zou zelf het aantal capslocks, typfouten en emoticons kunnen instellen.

Beste nepgame: Vorig jaar zou Alpine Legend gaan verschijnen. Guitar Hero, maar dan net even anders.

Beste visuele grap: Technologizer keek terug op 45 jaar technologie. Daaronder was bijvoorbeeld introductie van de Apple II-phone in 1979: ’28 jaar zijn tijd vooruit’.

Beste video: Quallcomm komt met een plan om draadloos bereik te vergroten door in plaats van zendmasten gemuteerde duiven te gebruiken.

Juridisch meest kwetsbaar: YouTube experimenteerde met omgekeerde video’s, waarbij gebruikers werd aangeraden hun monitor omgekeerd aan het plafond te hangen.

Bron: Techworld