Het programma inSSIDer is een wireless netwerkscanner. Het scant het 2,4 of 5 GHz spectrum af en verzamelt informatie over de draadloze netwerken die het daarbij aantreft. Van ieder netwerk geeft het de SSID (zeg maar de naam van het netwerk en ook de naamgever van het programma zelf) het gebruikte kanaal, de beveiliging, snelheid en nog veel meer informatie. Ook levert inSSIDer het MAC-adres van de router en de naam van de bijbehorende leverancier. Op al deze informatie kan bovendien gesorteerd worden door op de kolomtitels te klikken.

Bovendien toont inSSIDer in twee grafische overzichten de verdeling van de netwerken over de kanalen binnen de band en de sterkte van het signaal. De laatste twee zijn live grafieken, dus ze worden continu geüpdate. Rondlopen met de notebook tijdens het scannen levert dan ook al snel informatie op over sterker of juist afzwakkende signalen, netwerken die wegvallen en erbij komen. InSSIDer is daarmee ook prima geschikt om te helpen bij het vinden van een open netwerk of, de nette variant, van locaties waar een wireless repeater of extra access point geplaatst moet worden.

Bij het oplossen van problemen met draadloze netwerken kan inSSIDer helpen door het overlappende gebruik van netwerken zichtbaar te maken. Bovendien toont het ook duidelijk hoeveel draadloze netwerken een bepaald kanaal belasten, maar ook in hoeverre ze overlappen en dus het naburige kanaal ‘vervuilen’.

Is de laptop uitgerust met een GPS of beschikt u over een (compatibele) GPS die via USB met de notebook verbonden kan worden, dan is het bovendien mogelijk om de GPS te activeren in de opties van inSSIDer. De gegevens van de scanner worden dan gekoppeld aan die van de geografische coördinaten en kunnen als KML-bestand worden geëxporteerd en bijvoorbeeld in Google Earth geopend.

InSSIDer werkt op elke pc of draagbare computer met een wireless netwerkkaart. Het programma is behalve in combinatie met een standaard wireless netwerkkaart ook te gebruiken met de door leverancier MetaGeek verkochte Wi-Spy usb-spectrum analyzer voor draadloze netwerken. Van deze laatste bestond aanvankelijk alleen een 2.4 GHz-versie maar zoals op de site van MetaGeek te zien is, zijn er een flink aantal versies bijgekomen met steeds meer functionaliteit en ook flink oplopende prijzen. Bron: Techworld