Beheerders waren misschien wel de eerste IT-ers die massaal het gebruik van meer dan één beeldscherm omarmden. Meer zien is meer weten, is sneller schakelen en vooral erg prettig bij het beheer. Met meerdere beeldschermen kunnen beheerprogramma’s naast elkaar worden bekeken, ontwikkelingen vergeleken, of gewoon handiger werk en privé gecombineerd want een ooghoek is ook genoeg om HP OpenView of Microsoft MOM te bekijken tijdens de normale operaties.

Een ander handig programma bij het werken met meerdere monitoren is MaxTo. Een nadeel van meerdere beeldschermen is dat veel tijd verloren gaat aan het ordenen van de vensters. Welk venster moet precies waar staan en hoe staan ze het handigst naast elkaar? Windows biedt hier eigenlijk geen voorziening voor en Aero Snap waarmee vensters gemakkelijk over het halve scherm gespreid kunnen worden, links en rechts tegen de monitorrand gedrukt is ervoor te beperkt. MaxTo biedt dan uitkomst. Met MaxTo kan de hele ‘screen real estate’ worden opgedeeld in meerdere onzichtbare vakken. En vensters kunnen vervolgens heel eenvoudig naar die onzichtbare vakken worden geschoven en daarbinnen geplaatst.

Na de installatie gooit Maxto een grote witte waas over het hele scherm en doet een eerste voorstel voor het opdelen van het hele beeldschermoppervlak. De lijnen van de vakken kunnen met de muis worden versleept maar ook kunnen opdelingen ongedaan gemaakt worden of juist nog verder verdeeld. Hiervoor zijn de functies Split vertical, Split horizontal en Remove aanwezig. Is de indeling op maat, dan kan deze als profiel worden bewaard.

Om een venster in een Maxto-vak te plaatsen, kan de bekende functie Maximaliseren worden gebruikt. Om een venster tussen de verschillende MaxTo-delen te verplaatsen, kan de combinatie Windows-toets + Alt-toets worden ingedrukt en het venster met de pijltjestoetsen over het scherm worden gestuurd, van vak naar vak. Om de MaxTo-delen juist over te slaan en ouderwets een heel venster te gebruiken, drukt u de Shift-toets in voordat u het venster maximaliseert.

MaxTo wordt ontwikkeld door de Noorse softwareontwikkelaar Vengard Larsen en verkocht voor minder dan 10 Euro per jaar inclusief alle updates, via www.maxto.net. Soms moet een beheerder ook even aan zichzelf denken.

Bron: Techworld