In een korte verklaring stelt de Commissie dat het kan “bevestigen dat het drie klachten heeft ontvangen van Google, die nu worden onderzocht.” Maar de Commissie heeft nog geen formeel onderzoek ingesteld, “voorlopig” tenminste. Wel heeft het Google eerder deze maand op de hoogte gesteld en het bedrijf gevraagd om te reageren op de beschuldigingen.

Niets aan de hand

Topjurist van Google Julia Holtz van Google verwacht niet dat de commissie een echt onderzoek naar deze zaak zal instellen. Dat zei ze in een conference call met journalisten.

“We hopen dat we de commissie ervan kunnen overtuigen dat het geen zaak is om te vervolgen. Ik heb er vertrouwen in dat ze tot de conclusie zullen komen dat er niets aan de hand is”, zei ze.

Net als eerder in haar blogpost wees ze weer met de vinger naar Microsoft. “Microsoft is onze concurrent, en dat verklaart veel.”

Algoritmen

Volgens Holz liggen de algoritmen van Google ten grondslag aan het onderzoek. Ze zijn geschreven door de programmeurs van het bedrijf, maar ze proberen zoveel mogelijk te laten zien wat gebruikers zoeken, aldus Holtz. “Datzelfde geldt voor alle zoekmachines.” Ze legde uit dat de klacht van Foundem erop neerkomt dat ze behoorlijk gezakt zijn in de ranking. Het bedrijf beweert dat dit is gebeurd door blacklising van de kant van Google, omdat ze een concurrent zien in Foundem.

In december keerde de site overigens weer terug in de hogere regionen van de Google ranking, wat volgens Holtz kwam doordat ze een aantal aanpassingen hadden gedaan aan de website. Maar ze benadrukte dat Google niet aan blacklisting of whitelisting doet. Maar ze maakte niet duidelijk hoe het mogelijk was dat Foundem een duikeling in de ranking had gemaakt.

Wel zei ze dat Google ongeveer 400 veranderingen per jaar aanbrengt in het zoekalgoritme. Dat is nodig om spammers voor te blijven, die continu proberen om een hogere ranking te krijgen, ook al bieden ze niet wat de gebruikers zoeken.

Bron: Techworld