Christian werkt al 9 jaar als beheerder bij de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal (CSV). Deze scholengemeenschap is samen gaan werken met het ROC A12. Van 3 locaties gaat het CSV samen met het ROC over naar 1 centraal gebouw. De verhuizing is in volle gang.

Architectuur

Vanwege de verhuizing is er veel veranderd. “We zijn nu onze virtuele omgeving aan het overzetten naar de serverruimte dat het ROC college heeft gebouwd”, zegt Christian. “We hebben tot nu toe gewerkt met ESXi en gaan nu werken met VMware 4.1. Op zich valt het wel mee hoe lastig dat is, maar je moet goed kijken naar de verwijzingen en routering. Tijdens het omzetten moet dat aangepast worden, want we hebben de adressen van het ROC college overgenomen.”

Hij heeft Ik heb alle switches vervangen door Cisco’s, nieuwe Vlan’s aangemaakt en alle routeringen in moeten stellen omdat ze alles via glasvezel uit het datacenter moeten halen. “Dat is nog eens anders dan ons eigen serverhokje. We hadden voorheen wel 1 serverruimte en de andere locaties eraan vastgeknoopt met glasvezel. Bij het overzetten hebben we met dubbele routering moeten werken en dat was wel een uitdaging.”

Het CSV is volledig overgestapt vanuit Novell op het Microsoft platform, wat ook wel even wennen was voor Christian. “De certificaat infrastructuur was erg lastig. We hebben een apart domein gebouwd in het bestaande forest van het MBO waar we mee samenwerken en daarvan moest de SSL infrastructuur aangepast worden, dat is dus het uitgeven van certificaten aan werkstations. Dat ging niet helemaal lekker en heeft wel een weekje gekost.”

Het bleek aan de rechten te liggen die werkstations nodig hebben om een certificaat aan te vragen. “Niemand had daar nog aan gedacht, omdat het daar al jaren draaide op dezelfde manier. Rechten geven aan werkstations uit het extra domein erbij plaatsen was uiteindelijk de oplossing.”

Blunder

Hij moest er even over nadenken, maar uiteindelijk weet Christian nog wel een blunder van zichzelf. “Ik had een importscriptje voor nieuw personeel. Als er nieuwe mensen kwamen liet ik dat even lopen. Alleen had ik twee keer op rij de verkeerde gebruikt, dus toen had het scriptje alle wachtwoorden gewist van ál het personeel. Het was ook niet te herstellen, dus ik heb het toen meteen gerapporteerd aan de leidinggevende, op de intranet site gezet en overal ‘sorry-briefjes’ opgehangen!”

Trots

Als je je werk goed doet, kan iedereen zijn of haar werk goed doen. Wanneer dat zo is en je hoort niemand piepen, dan voel ik me trots. Onzichtbaarheid is het beste wat er is.

Veelzijdig

Naast al het bovenstaande probeert Christian zoveel mogelijk te automatiseren. “Zo is de import van gebruikers en het toewijzen van applicaties aan gebruikers, of eigenlijk in ons geval lokalen, nu bijvoorbeeld geautomatiseerd.”

“Ik doe ook erg veel VB scripting, maar aan de andere kant hou ik ook de intra- en internet site bij. Verder hebben we nog een laptop project lopen, zodat alle leerlingen een werkstation hebben.”

De veelzijdigheid van het beheer op een school is groot. “Ik ben in de functie hier dan ook ontzettend breed gegroeid. De vele verschillende gebruikerstypes zorgen er ook voor dat je goed moet kunnen communiceren en sociaal wat meer onderlegd moet zijn dan wellicht bij sommige andere beheersfuncties het geval is. Mijn gebruikers variëren van kinderen die van alles slopen tot administratiepersoneel dat heel netjes met apparatuur omgaat.”

“Verder heb ik heel veel verschillende software onder mijn hoede. Het varieert van Exchange tot Windows Server en van virtualisatie programmatuur tot software om draaimachines aan te sturen. We gaan dit jaar ook over naar Windows Server 2008 R2 en Exchange 2010. Er is in ieder geval genoeg gepland!”

Alle interviews met de 10 finalisten op een rijtje:

Alex van Heel Reza Koop

Christian van Driel

Marcel Braak Ferry Wenning Martijn Verkuijlen Ferry Zuijdendorp Jurrien Dokter Maarten Bruntink Richard Croes Bron: Techworld