Ferry werkt dan ook al 12,5 jaar bij het zelfde bedrijf, namelijk Koninklijke Verenigde Scheepsagenturen van Halverhout & Zwart en Zurmühlen B.V. (KVSA). Oorspronkelijk is KVSA een maritieme dienstverlener dat al bestaat sinds 1876, maar sinds de komst van de Telex is het bedrijf in de ICT-dienstverlening actief. Ze nemen al het ICT-beheer van bedrijven uit handen en doen verder nog aan hosting bijvoorbeeld.

Ferry is hoofd van de ICT-afdeling. Het grootste deel van de tijd besteedt Ferry echter aan puur systeembeheer. Naast hem loopt er nog een assistent systeembeheerder, een netwerkbeheerder en een aantal ontwikkelaars rond.

Architectuur

KVSA heeft een groot serverpark van 150 servers. Daarvan is een deel gevirtualiseerd met VMware vSphere. Ferry heeft Windows Server 2003 en 2008, BSD, OpenBSD, Fedora en zelfs QNX servers onder zijn hoede. Waarom er zoveel servers nodig zijn is volgens Ferry tweeledig. Ten eerste heeft KVSA veel verschillende klanten, waarvan ze de servers beheren en hebben staan. “Dat is al 40% van het aantal servers. Daarnaast hebben we veel eigen servers en is redundantie erg belangrijk, waardoor er veelal voor elke server 2 zijn. Veel downtime kunnen we ons niet veroorloven naar de klanten toe.”

“Puur voor de beveiliging staan alle netwerken los van elkaar. Het netwerk van de ene klant is dus niet verbonden met die van de andere klant of met ons eigen netwerk bijvoorbeeld. Het feit dat we zoveel verschillende OSsen hebben, komt doordat we weten welk OS goed werkt voor welk type server van een bepaald doeleinde. We hebben daar veel kennis van in huis en hebben daar ook naar gehandeld."

Favoriete tool

Met zoveel servers is er natuurlijk maar één favoriete tool te bedenken. “Netwerkmonitors. Massa’s netwerkmonitors. We hebben zowel zelf ontwikkelde netwerkmonitors als netwerkmonitors van buiten zoals de Paessler. Netwerkmonitors, dus…!”

Gruwelijk mis

Het is laatst een keer goed misgegaan met de glasvezelverbinding. Toen werd het team even op de proef gesteld. “We hebben een glasvezelverbinding voor internet. Tijdens heiwerkzaamheden was die kabel alleen doorgeknakt. Dan zou je zeggen dat er een redundante kabel is en die was er inderdaad ook. Erg jammer was dat die er precies naast lag. Toen hebben we hard ons best moeten doen om al onze diensten naar een andere verbinding te migreren met alles was daarbij komt kijken, zoals het verhuizen van IP-adressen. Dat was meer dan 48 uur werk. En dan werkt alles weer en moet je alles weer terug verhuizen natuurlijk ook! Dat zijn tijden van pizza bestellen met z’n allen.”

Trots

Ik ben er trots op dat ik in die 12,5 jaar dat ik hier werk alles heb zien gebeuren. We begonnen toen met één Novell servertje met 10 clients. Ik was toen nog assistent systeembeheerder trouwens. Als je kijkt hoeveel servers, migraties en virtualisaties we nu verder zijn en als je je dan bedenkt dat ik daar allemaal bij ben geweest, bekruipt je toch het gevoel van trots inderdaad. Dat is het voordeel van ergens langer werken.

Teamspirit is pure winst

Ferry is eerlijk in het feit dat hij niet echt kan zeggen waarin hij zich zou onderscheiden van de andere systeembeheerders. “Ik denk dat bij ons het team ervoor zorgt dat ik gemotiveerd ben en een goede sysadmin met veel kennis. We hebben allemaal geen 9 tot 5 mentaliteit en vullen elkaar geweldig aan, kunnen snel schakelen en ingrijpen. Verder doen we ook veel privé met elkaar. Soms een biertje in de kroeg, een andere keer op visite. Daardoor krijg je een persoonlijke band en gun je iedereen alles. Vrienden wil je helpen en je wilt je best voor ze doen. Niet uit zakelijk motief, maar echt vanuit je hart.

Alle interviews met de 10 finalisten op een rijtje:

Alex van Heel Reza Koop Christian van Driel Marcel Braak

Ferry Wenning

Martijn Verkuijlen Ferry Zuijdendorp Jurrien Dokter Maarten Bruntink Richard Croes Bron: Techworld