Ferry werkt bij het ROC ID college in Zoetermeer als docent en systeembeheerder. Op het college zitten 450 studenten. Ferry is Program Admin van Microsoft MSDN-AA, Microsoft ELMS, Google Mail, MITA en webmaster intranet en beheert in zijn eentje het bedrijfsnetwerk. Verder geeft hij les aan de ICT studenten op het college.

Netwerk

Het netwerk van het ROC ID college bestaat uit 2 (redundant) domain controllers met Microsoft Server 2008 R2, een terminal server 2008 en een ISA server gateway die op Server 2003 draait, omdat die niet op Server 2008 kan draaien. Verder is er nog een server die de virtualisatie opslaat van studenten. “Ik heb dat geïmplementeerd omdat de situatie voorheen zo was dat de ICT leerlingen op fysieke pc’s hun oefeninstallaties deden. Die pc’s kregen ze dan mee en dan gingen ze ergens anders op school zitten om dat te doen. Naast het feit dat dat niet handig was, gingen er toch vaak dingen kapot of soms werd er zelfs iets gestolen. Dat is nu verleden tijd. Je hebt daar bovendien mooie gratis tools voor, zoals Virtual Disc van Sun, Virtual PC van Microsoft en VMware Player”, zegt Ferry.

Tool

Over een favoriete tool hoeft Ferry niet zo lang na te denken. Mijn favoriete tools zijn netwerkmonitor tools. Omdat ik ICT studenten doceer, kan ik voor hen niet zomaar poorten gaan blokkeren uit veiligheidsoverwegingen. Alle poorten staan open, omdat de opdrachten die ze moeten doen dat vereisen. Maar om toch een grip te houden op de veiligheid gebruik ik een drietal tools, namelijk Netmon, GFI Webmonitor en degene die ik het meeste gebruik misschien nog wel is Bandwidth Splitter. Je kunt er per gebruiker of IP groep mee 'knijpen', maar daarnaast kun je monitoren wat er gebeurt op het gebied van internetverkeer. Zo houd ik goed in de gaten of de studenten niet naar sites gaan die het daglicht niet kunnen verdragen.

Gebruikers

Ferry is eigenlijk de hele dag eigenlijk bezig met zijn gebruikers. “Dat vind ik erg fijn. Het is een erg sociale manier van systeembeheerder zijn. Daardoor is er een goede wisselwerking. Bovendien stimuleert de combinatie van systeembeheerder en docent me om problemen snel op te lossen. Ik kan geen dingen laten liggen, want er is maar een beperkt deel van mijn week ingedeeld voor systeembeheer. De gebruikers worden daar erg blij van en ik ook, omdat ik geen stapels werk heb liggen aan het einde van de dag.

Hele netwerk plat

Ferry is twee weken geleden verhuisd met zijn afdeling naar een andere locatie. “We hebben een personeelsautomatisering en een studentenautomatisering. De kabels van het personeel zijn geel en de kabels van de studenten zijn grijs. Toen we gingen verhuizen heb ik dus alles wat grijs was uit de patchpanels gehaald. Maar toen kreeg ik meteen een telefoontje van een andere vestiging dat er geen netwerk meer was. Vervolgens bleek dat we zelf ook geen netwerk meer hadden, dus het was waarschijnlijk dat ik er een verkeerde kabel uit had getrokken. Achteraf bleek dat er een aantal kabels op een glasvezelconnector terecht zijn gekomen en daardoor is er het ding uit de poort getrokken, waardoor meteen het hele ID college Zoetermeer plat lag! Uiteindelijk bleek dat ik het niet had kunnen weten, maar je voelt je toch vrij lullig als het hele college platligt..”

Geen to do lijst

En dan komt de hamvraag; waarom zou Ferry Zuijdendorp moeten winnen van alle andere sysadmins van ons land? “Waar ik zelf trots op ben is het feit dat ik helemaal alleen het hele netwerk zoals het er nu staat opgebouwd heb. Ik heb niemand om het aan te vragen natuurlijk en toch draait het al 5 tot 6 jaar vlekkeloos, ondanks alle migraties zoals laatst naar Windows 7.”

Daarnaast, zoals ik al eerder zei, pak ik dingen altijd meteen aan. Ik laat echt niets liggen. Dat kan ook niet zo goed, omdat ik daarnaast docent ben. Als ik stapels systeembeheerwerk heb liggen, moet ik dat nog steeds in de paar uur doen die er voor ingeruimd is. De gebruikers zijn er natuurlijk erg blij mee dat ik alles meteen oppak, anders hadden ze me denk ik niet opgegeven voor sysadmijn van het jaar. Maar ikzelf vind dat ook heel erg prettig! Een ‘to do lijst’? Wat is dat?

Alle interviews met de 10 finalisten op een rijtje:

Alex van Heel Reza Koop Christian van Driel Marcel Braak Ferry Wenning Martijn Verkuijlen

Ferry Zuijdendorp

Jurrien Dokter Maarten Bruntink Richard Croes Bron: Techworld