Jurrien Dokter werkt bij Xim Systems. Officieel zit dit bedrijf in de reclame- en/of communicatiehoek, maar het bedrijf doet in de praktijk een veelvoud van dingen zoals drukwerk, websites en maatwerkapplicaties om er een paar te noemen. Jurrien programmeert zowel webapplicaties (in PHP) als native applicaties (in Visual C++ en Java). Van origine is hij een Java programmeur.

Dat gaat doorgaans erg goed samen met beheer. "Programmeurs zijn van nature lui. Dat is een voordeel met beheer. Als programmeur automatiseer je dingen, je bent de hele tijd met short cuts bezig. Als iets uiteindelijk minder moeite kost, dan ga je ervoor om een script of programma te schrijven dat ervoor zorgt dat je later minder werk hebt. In combinatie met beheer is dat dus ideaal, want ik maak allerlei scriptjes en soms ook programma's om het beheer makkelijker te maken”.

Tool

In een combinatie van programmeren en beheren heb je doorgaans natuurlijk een andere toolset dan wanneer je alleen zou beheren, dus wat is dan je favoriete tool? Jurrien houdt het na lang nadenken op AutoIt en Powershell. "AutoIt is voor het automatiseren van Windows installaties en dergelijke. Beide tools zijn lekker makkelijk in gebruik, snel en ik gebruik ze erg veel. Ik moet ook zeggen dat ik ook niet verder kijk dan die tools, omdat dit gewoon prima werkt. Wie weet bestaat er wel iets beters in het universum."

Architectuur

Xim Systems heeft een eigen serverhok. "Onze architectuur als bedrijf met 3 werknemers en 2 werkgevers is vrij makkelijk uit te leggen. We draaien Windows Server 2003 R2. We hebben het voor onszelf niet gevirtualiseerd trouwens. Iedereen werkt op een Mac en alleen ik werk op een Windows pc. Verder bieden we hosting aan klanten en die omgeving is wel gevirtualiseerd, namelijk met Parallels en Virtuoso.

Trots op CMS

De grote vraag is natuurlijk; waar is een programmeur/beheerder dan trots op? "Helaas is het niet op het beheervlak, maar ik heb een CMS ontwikkeld van de grond af, compleet met een beheerssysteem, dat wel. Dat is zeker wel een voordeel van de combinatiefunctie. Als programmeur zit ik in het hoofd van de beheerder en andersom. En dat bedoel ik dan natuurlijk vrij letterlijk! Bij het CMS heb ik dus een beheerssysteem gemaakt zoals ik het zelf als beheerder graag zou zien. Het heeft nu bijzonder weinig onderhoud nodig. Een CMS is iets wat leeft en in beweging is. Je moet het constant in de gaten houden. Ik heb dat voor zover mogelijk geautomatiseerd, zoals meldingen wanneer het abonnement afloopt en updates.

Er kleeft echter wel een nadeel aan de dubbele functie. "Een nadeel van het programmeur en beheerder in één zijn is dat je je aandacht moet verdelen. Het is niet zo dat je met één ding bezig kan zijn, zoals een programmeur die alleen maar verantwoordelijk is voor het programma wat hij op dat moment schrijft. Als beheerder ben je continu verantwoordelijk voor het systeem zelf, dat het allemaal blijft draaien. Je bent een soort vliegende keep.

Winnaar?

Nou ja, wat me onderscheid heb ik denk ik al een beetje beantwoord. Als programmeur heb ik een voordeel in het beheer. Ik denk dat beheer daardoor minder tijd kost in mijn geval. En verder vind ik het erg lastig om te zeggen waarom ik zou moeten winnen. Het gaat mij echt puur om de lol. Ik heb echt letterlijk van mijn hobby mijn werk gemaakt. Daarom kan ik mijn werk doen vol overtuiging en kan ik er elke dag vol voor gaan.

Alle interviews met de 10 finalisten op een rijtje:

Alex van Heel Reza Koop Christian van Driel Marcel Braak Ferry Wenning Martijn Verkuijlen Ferry Zuijdendorp

Jurrien Dokter

Maarten Bruntink Richard Croes Bron: Techworld