Maarten werkt bij ICT dienstverlener Ictivity en is nu anderhalf jaar gedetacheerd bij Gemeente Roosendaal. Er werken 800 tot 900 mensen bij die gemeente, dus dat is niet niks. Gelukkig heeft hij een solide team om zich heen dat bestaat uit 3 beheerders, een netwerkbeheerder, een databasebeheerder en een aantal eerstelijns ICT-medewerkers. Afgelopen april is de gehele gemeente gemigreerd naar Windows 7.

Tool

Maarten’s favoriete tool is daarom SCCM. “Dat is de console van waaruit we Windows 7 systemen beheren. We gebruiken SCCM voor het uitrollen van het OS en de applicaties, Windows 7 en voornamelijk App-V packages voor de virtuele applicaties. Daarom hebben we applicaties opnieuw moeten packagen, omdat ze nu virtueel draaien. Het is eigenlijk het vroegere SMS. Het werkt erg goed en ik spendeer er veel tijd mee

“Verder gebruik ik Notepad ++ erg veel, want ik script vaak. Dat doe ik vooral om processen te automatiseren. De syntax highlighting is bijvoorbeeld erg handig van Notepad ++.

Omgeving

Met een grote gebruikersgroep als bij Gemeente Roosendaal, zou je misschien denken dat er dan ook veel verschillende systemen en OSsen gedraaid worden. Dat valt echter mee. “We draaien vrijwel alle servers op Windows Server. Sommige zijn nog 2003 en andere 2008 of 2008 R2. Wanneer er een nieuw OS is en we weten dat de applicaties erop draaien, gaan we zo snel mogelijk over.”

“Verder hebben we vrijwel alle servers gevirtualiseerd met VMware ESX. We gaan snel over van 3.5 naar 4.1. Er is een ISA server en we hebben een Oracle cluster waar waarschijnlijk Red Hat Linux op komt bijvoorbeeld. Qua OS is alles Windows Server, behalve de VMWare servers zelf natuurlijk. Wat op de servers draait is eigenlijk van alles, zoals bijvoorbeeld Citrix voor thuisgebruik, Exchange voor de mailserver, ISA als proxy/firewall, SCCM voor het werkplekbeheer, SCOM voor monitoring, Oracle en SQL.”

Foutje

Er moet natuurlijk ook plaats voor blunders zijn. In het kader van ‘iedereen maakt fouten’ heeft Maarten er ook één. “Ik zou natuurlijk eigenlijk moeten zeggen dat dat hier niet gebeurt, maar helaas… Ik heb een keer een setting in de verkeerde policy gezet bij het inrichten van een Citrix omgeving. Toen iedereen de volgende morgen inlogde, duurde dat erg lang omdat bij iedereen het OST bestand van Outlook opnieuw werd gegenereerd. Daardoor leek het voor de gebruikers alsof alle mail weg was, want ze zagen een lege inbox voor hun neus. We hebben toen wel wat paniek moeten sussen! Het bleek uiteindelijk een kwestie van geduld. Omdat de mailserver het er druk mee had duurde dit wat langer dan normaal, na een tijdje kwam de mail gewoon weer binnen druppelen.”

Emigreren naar Windows 7

Maarten is erg blij met Windows 7. De implementatie ervan ging erg goed en daar is hij best trots op. “Die migratie was behoorlijk uitgebreid. We zijn er vanaf november vorig jaar mee bezig geweest en waren in april klaar. We hebben in die maand twee weekenden en wat avonden gespendeerd met het hele ICT-team om alle nieuwe pc’s neer te zetten en de oude weg te halen. Vervolgens werd Windows 7 automatisch vanaf het netwerk geïnstalleerd zodra de pc’s voor het eerst werd aangezet. De oude pc’s gingen dus allemaal de deur uit en de nieuwe erin. Een soort emigratie naar Windows 7 dus…”

“Voordat het zover was moesten we wel 400 applicaties opnieuw pakkagen en testen op de nieuwe omgeving. Dat was een werkje. Maar het is eigenlijk allemaal perfect gelopen, terwijl we een van de eerste gemeentes waren die overging. Het is leuk om zoiets met het hele team te doen, dat schept een band.”

Onderscheid moet er zijn

Als we Maarten vragen wat hem zou onderscheiden van de gemiddelde sysadmin,, is hij erg bescheiden. Daarna komt eruit dat hij toch wel denkt dat hij een erg brede kennis heeft. “Dat komt doordat ik al van jongs af aan intensief met pc’s bezig ben. Ik heb bijvoorbeeld al vroeg leren scripten. Maar het komt vooral ook door het IT boot camp dat ik heb gevolgd. Dat was 3 maanden bikkelen. Dat houdt in dat je elke keer een week hebt om te studeren en aan het eind van de week een examen doet. Zo gaat dat dus 3 maanden door.“

“Verder ben ik denk ik erg sociaal. Ik ben nog vrij jong en ga ook met collega’s regelmatig borrelen. We wonen allemaal in Roosendaal, dus dat is wel handig. Dan spring ik op het fietsje en kan er wat meer bier in, zogezegd. Voor de sfeer op het werk is dat ronduit geweldig. Je leert elkaar goed kennen in de kroeg!”

Alle interviews met de 10 finalisten op een rijtje:

Alex van Heel Reza Koop Christian van Driel Marcel Braak Ferry Wenning Martijn Verkuijlen Ferry Zuijdendorp Jurrien Dokter

Maarten Bruntink

Richard Croes Bron: Techworld