Amazon EC2 ondersteunde tot nu toe alleen Linux, (waaronder Ubuntu, Red Hat Enterprise Linux en SUSE Linux Enterprise), OpenSolaris en Windows Server, en in het verleden vroegen heel wat FreeBSD-gebruikers waarom hun favoriete besturingssysteem niet op Amazons cloud draait. Het grootste probleem ligt in de incompatibiliteit van FreeBSD's Xen DomU-kernel en de Xen Dom0 van Amazon EC2: die laatste gebruikt Xen 3.0.3, terwijl de experimentele Xen DomU-kernel van FreeBSD 8 alleen op een Dom0-kernel van versie 3.1 of hoger draait.

Gisteren kondigde Colin Percival aan dat FreeBSD op EC2 nu eindelijk mogelijk is. Voorlopig draait enkel FreeBSD 9.0-CURRENT (de volgende versie van het besturingssysteem) op EC2, en bovendien alleen op t1.micro instances. Later zullen andere instances worden toegevoegd. De FreeBSD-kernel staat op een ext2-bestandssysteem, zodat het Amazon Machine Image (AMI) de functionaliteit User Provided Kernel in Amazon EC2 kan gebruiken. De rest van de FreeBSD/EC2 AMI staat op een UFS2-bestandssysteem.

Het gaat om een experimentele versie, die door debugcode trager draait en dus nog niet geschikt is voor productiegebruik. Volgens Colin kun je er al wel enkel dagen een Apache-webserver onder lichte belasting op draaien. Dankzij Amazons recente Free Usage Tier kunnen nieuwe AWS-klanten een jaar lang gratis Amazons cloud uitproberen en zo ook FreeBSD op EC2 evalueren. De AMI is ami-c01aeca9 en die draait in de regio us-east-1. Wanneer FreeBSD/EC2 stabieler is, komen er ook AMI's in andere regio's en voor FreeBSD 8.x.

Bron: Techworld