Rsync, het handige programma voor incrementele back-ups, is oorspronkelijk voor Unix/Linux-systemen gemaakt. Met Cygwin kun je echter Linux-programma's en dus ook Rsync onder Windows draaien.

Niets te wijzigen of te onthouden

Het open source programma DeltaCopy maakt het je gemakkelijker en biedt zowel Rsync als het benodigde Cygwin in één pakket aan voor Windows XP, 2000, 2003, 2008, Vista of 7, met bovendien een eenvoudig te gebruiken gebruikersinterface rond Rsync. Daardoor hoef je geen configuratiebestanden te wijzigen of commandline-opties uit je hoofd te leren.

Het programma bevat zowel de client als de server, en de client kan perfect samenwerken met een Rsync-daemon die op Linux draait. De gebruikersinterface laat bijvoorbeeld toe om geback-upte bestanden te herstellen en heeft ook een task scheduler, waarmee je Rsync-back-ups periodisch kunt laten opstarten. Ook e-mailnotificaties zijn van de partij, zodat je bij een succesvolle of gefaalde back-up een e-mail ontvangt. En in de serverconsole kun je de status van de Rsync-server bekijken en virtuele directory's aanmaken.

Ook zonder Cygwin

Het bedrijf Synametrics Technologies, dat DeltaCopy ontwikkelt, heeft ook een gelijkaardig product, Syncrify. Dit gebruikt wel de Rsync-algoritmes, maar niet de Rsync-programma's (waardoor het dus geen Cygwin vereist) noch de Rsync-protocols. Syncrify is dus ook niet compatibel met Rsync, maar vereist zowel een Syncrify-client als server. Communicatie gebeurt via http(s), en Syncrify ondersteunt ook encryptie met AES van de bestanden op de server. Synametrics heeft een duidelijke vergelijking tussen beide producten op zijn website staan.