Neatx is nog een proof-of-concept, maar dat is altijd nog heel wat meer dan Chrome OS, dat alleen een aankondiging is.

Neatx is gebaseerd op NX, een technologie die remote X Window System verbindingen afhandelt en daarbij de prestaties van X stevig verbetert. “Dat goede oude X Window System kan over het netwerk worden gebruikt, maar het heeft een paar problemen met netwerk latency en bandbreedte. Neatx heeft oplossingen voor een paar van die problemen.”, zeggen een drietal ontwikkelaars van Google op een blog.

Er zijn al andere implementaties van NX. Zo bracht NoMachine in 2003 een deel van hun NX product uit onder de GPL. Maar een deel van het aanbod van NoMachine bleeft gbeslotenm, de NX server. Ondertussen is er wel een open source versie gekomen. Dat is FreeNX, maar volgens Google is die moeilijk te onderhouden omdat die is geschreven in een groot aantal talen.

Neatx is geschreven in Python, met een paar wrapper scripts in Bash en vanwege “performanceredenen” is er een programma geschreven in C. “We hebben NeatX van de grond af aan opgebouwd met flexibiliteit en onderhoudbaarheid in gedachten. Neatx brengt het aantal processen terug tot het minimum en alle code is onderverdeeld in verschillende bibliotheken”, zeggen de ontwikkelaars op hun blog.

“De code heeft nog wat problemen, maar we hebben er vertrouwen in dat geïnteresseerde ontwikkelaars die zullen kunnen oplossen”, gaan ze verder. "In Neatx zitten verder een aantal features die niet in FreeNX zitten. Tegelijkertijd zijn niet alle features van FreeNX in Neatx terechtgekomen"

Bron: Techworld