Google hoopt dan misschien dat de nu wijdverspreide communicatie- en samenwerktool voor het bedrijf een nieuwe opening biedt naar enterprise ondernemingen, maar sommige analisten verwachten niet dat bedrijven zich zullen haasten om het te gaan gebruiken.

Google kondigde op de I/O ontwikkelaarsconferentie aan dat Wave vanaf nu voor iedereen beschikbaar is als deel van de Google Apps tool suite. Analisten hebben Wave bestempeld als de meest uitgebreide nieuwkomer in de ontluikende sociale netwerkwereld.

Wave werd een jaar geleden gepresenteerd op de vorige I/O ontwikkelaarsconferentie van Google. Afgelopen september kregen 100.000 gebruikers de bètaversie voorgeschoteld. Sommige analisten zijn weliswaar enthousiast over het product, maar zeggen niet te verwachten dat het snel de aandacht zal grijpen van de IT-managers.

“Ik zie het niet meteen in organisaties binnendringen”, zegt Rob Enderle, een analist van de Enderle Group. “Organisaties, uitzonderingen daar gelaten, hebben de neiging om nieuwe technologie langzaam te adopteren. Vooral producten waarbij je met meerdere mensen kunt samenwerken aan bijvoorbeeld een document, hebben een reputatie dat ze niet goed verkopen. Als je daarbij optelt dat er een gebrek aan begrip heerst over wat precies de voordelen van Wave zijn, dan zal waarschijnlijk blijken dat het maar langzaam geadopteerd wordt of zelfs helemaal niet.”

Ezra Gottheil, een analist bij Technology Business Research, zegt dat Google Wave een kans heeft om snelle sprongen te maken in de onderwijsmarkt, maar niet in de zakelijke.

“Ik denk dat het best wel eens goed kan aanslaan in de onderwijsmarkt, waar Google Apps een behoorlijke grip op heeft”, zegt Gottheil. “Wave is krachtig en heeft veel potentieel, maar ik heb er niet veel interesse voor gezien in de zakelijke markt. Een deel van de barrière waar Google doorheen moet is dat Google domweg de telefoon niet wil opnemen.”

Gottheil zegt verder dat Google Wave alleen echte enterprise gebruikers zal aantrekken wanneer het bedrijf zelf of derden een briljante zakelijke applicatie uitbrengen.

Enderle stelt dat Google zich het beste kan concentreren op consumenten en kleinere bedrijven, om vervolgens op een natuurlijke manier uit te groeien.

“Mensen moeten gemotiveerd worden om dingen anders te gaan doen en nieuwe tools te gebruiken”, zegt Enderle. “Totdat Google dat inziet, zal Wave slechts een voetnoot zijn in de categorie ‘mislukking’.

Bron: Techworld