De volledige BlackBerry Enterprise Server van RIM kost een stevige duit en dat kan mkb-bedrijven aan het denken zetten over de iPhone of Nexus One. Daar heeft Enterprise Server Express geen last van. Die is gratis.

RIM heeft de nieuwe server gepresenteerd op het Mobile World Congress. Het is een server voor bedrijven die de veiligheid en beheerbaarheid willen van de BlackBerry Enterprise server, maar niet alle geavanceerde mogelijkheden nodig hebben, aldus RIM.

De Express versie kan worden geïnstalleerd op Microsoft Exchange Server en op Windows Small Business Server. Op een bestaande mailserver is het gebruik beperkt tot 75 gebruikers, maar wordt de software op een dedicated server gezet, dan kunnen 2000 gebruikers worden bediend met e-mail, agenda, contacten, notities en taken. De server is ook gecertificeerd voor VMware ESX.

Bedrijven met Lotus Notes of Novell Groupware zijn nog wel aangewezen op de volledige versie van BlackBerry Enterprise Server. De Express versie heeft 35 “IT controls en policies”, waaronder de mogelijkheid om een smartphone van een afstand leeg te maken en de wachtwoorden te resetten. Ter vergelijk: de volledige versie heeft meer dan 450 van zulke tools.

Vanaf maart zal de BlackBerry Enterprise Server Express beschikbaar zijn. Wil je alle verschillen tussen de volledige en de Express versie duidelijk op een rij, dan heeft RIM daar een handig overzicht voor klaar staan (PDF).

Bron: Techworld