Heel toevallig kent Hennie een oude bekende van Techworld, blijkt bij aanvang van het interview. "Ik zit naast de één na beste systeembeheerder van Nederland!"

Maarten en Hennie werken allebei voor de Gemeente Roosendaal. Maarten is gedetacheerd via Ictivity en Hennie via 2e2 Skilled Resourcing. Beide hebben de functie van server- en werkplekbeheerder.

Het klinkt misschien niet heel erg logisch dat de Gemeente Roosendaal verschillende ICT organisaties inhuurt om het beheer en dergelijke onder de hoede te nemen, maar daar heeft Hennie een goede verklaring voor. "Overheidsinstellingen moeten bij het inhuren van externe krachten bij meerdere partijen een aanvraag indienen. Hier moet dan een onpartijdige keuze uit gemaakt worden."

2e2 is een grote internationale onderneming. "Alleen al in de Benelux is 2e2 220 werknemers groot. "Zelf ben ik een junior consultant. Dat komt neer op werkplek en serverbeheer. Waarom dit consultant heet? Ik denk dat het ermee te maken heeft dat 2e2 hamert op oplossingsgerichtheid en meedenken met de klant. Voor zover de tijd het toelaat kijken we ook heel proactief naar beheer, zodat er dus later minder te beheren is eventueel."

LAN Party

Hennie is op een vrij aparte manier bij 2e2 terechtgekomen, namelijk via Game Party. Dat is de grootste LAN organisatie van Nederland. Zij organiseren ook evenementen zoals The Party. Dit is een LAN party met 1.500 mensen en CampZone, 's werelds grootste outdoor gaming event met 1.700 mensen. De organisatoren van die evenementen werken ook bij 2e2. Zo kwam ik in gesprek met mijn huidige collega's en daar heb ik mijn baan aan te danken. Ook bij mijn vorige werkgever, Getronics, kwam ik zo aan de bak!"

Serverruimte

In het gemeentehuis staat een eigen serverruimte. "Daar staan HP Blade Enclosures, een HP EVA SAN en veel andere HP servers. We hebben daarbij veel gevirtualiseerd, maar dat kan lang niet bij alles. Zo hebben we een systeem dat het waterniveau van de putten in de stad in de gaten houdt. In die putten zitten modems die naar die server toe bellen. Er zit dus een modembank in die server en dat valt niet te virtualiseren. Je kan het ook niet aan een Blade Enclosure hangen. Het is een custom PCI board."

ICT afdeling

Binnen de gemeente zijn ontzettend veel maatapplicaties te vinden. "Dat is nog het leukste , maar het zorgt er wel voor dat we niet alles kunnen virtualiseren. We hebben 40 fysieke servers en totaal 100 servers op draaien. Onze ICT afdeling bestaat uit iemand die zich met virtualisatie en backup bezighoudt, een netwerkman, een projectbegeleider, drie werkplekbeheerders, twee eerstelijns medewerkers en wij."

Windows 7 storingen

Windows 7 is over het algemeen goed ontvangen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat alles zomaar vlekkeloos werkt. Gemeente Roosendaal is overgegaan op Windows 7. "Helaas zijn er een aantal hele hardnekkige storingen met het nieuwe OS en daarvoor moeten we toch vaak naar de gebruikers toe. Dat feit op zich vind ik leuk, het zijn namelijk echt hele aardige mensen hier. Maar één fout, daar zijn we momenteel nog niet uit."

"Het probleem is dat de print spooler bij sommige gebruikers op willekeurige momenten niets meer doet. Het is ook niet dat het ding vastloopt, en er wordt dus ook niets naar de logs geschreven, maar hij houdt gewoon op met werken. Het is voor ons heel makkelijk om te verhelpen. Dat is een kwestie van de service herstarten. Maar wij willen de gebruikers daar geen toegang voor geven."

"Maar als het gebeurt moeten we wel vaak op locatie de boel resetten, dus we hebben er veel werk aan alsnog. Om het probleem definitief uit de wereld te helpen, hebben we er al verscheidene technici bijgehaald. Het is alleen nog niet gelukt om het op te lossen. Elke keer probeer je iets en moet je in dit geval toch afwachten of het zich weer voordoet. Maar het probleem steekt constant ergens anders de kop op. Het is echt Whac-A-Mole.."

RDP tool

Hennie's collega's zijn gek op Mremote. Dat is een programma waar je al je RDP verbindingen kunt beheren. "Die sla je op in een centrale database. Vervolgens start je Mremote op en krijg je alle servers te zien. Die kun je vervolgens indelen in functiegroepen. Je stopt alle databaseservers bij elkaar, je mailservers enzovoorts. Ik vind het persoonlijk fijner om de RDP gewoon te openen, maar misschien ben ik wat ouderwets."

Uitrol Windows 7 probleem

De uitrol van een nieuw OS over een heel bedrijf gaat niet altijd in één keer vlekkeloos. Er is altijd wel iets waarmee op zijn minst even gepuzzeld moet worden. Zo ook bij de Gemeente Roosendaal. "We hebben vier distributiepunten en die moeten precies gelijk zijn. Nou moest ik een groot aantal plaatjes hernoemen en dat doe ik altijd met IrfanView."

"Het grote nadeel aan dat programma is alleen dat hij hele vervelende bestandjes achterlaat. Ik ben in één van die directories geweest met IrfanView om plaatjes aan te passen en die had dus zo'n bestand achtergelaten, waardoor één van de stores niet gelijk was aan de rest. "

"We wilden net gaan uitrollen en hadden alle 600 nieuwe HP Core2Duo PC's al neergezet. Maar op het moment dat we Windows 7 daadwerkelijk wilden laten installeren, gebeurde er helemaal niets! Dit zorgde voor behoorlijke paniek. Gelukkig vond Maarten snel het probleem. Daar ben je een team voor en ik was blij dat hij er toen was."

Bron: Techworld