De installatie van het nieuwe Microsoft Windows 7 vergt niet meer dan een paar keer next klikken en het invullen van uw gebruikgegevens. Ook de mini mac’s van Apple of de nieuwe iPad tablet zijn super eenvoudig te configureren. Sluit aan, loop door de wizard en u kunt zonder vertraging internetten, tekstverwerken, spelletjes spelen, foto’s bewerken, muziek luisteren en ga zo maar door. Maar zijn dit ook de functies die u nodig heeft voor een zakelijke desktop? Van de meeste applicaties bestaat een professionele versie.

Maar alleen met deze zakelijke versie heeft u nog geen bedrijfsdesktop. Er moet vaak ook bedrijfsspecifieke software op de machine komen te staan. Uw ERP software, roosterplanning, zorgdossier, elo’s enzovoort. Maar kunt u de zakelijke pc ook zo makkelijk installeren en configureren? Zeker kan dat, met de nieuwe deployment tools voor Windows 7 kunt u de installatie net zo eenvoudig maken als thuis. Maar dan wel met al uw zakelijke software. In dit artikel laten we u zien welke stappen u kunt nemen om een professionele, eenduidige goed te onderhouden en flexible desktopinstallatie te maken voor uw organisatie.

Vergelijk

Om het overzicht te bewaren en de stappen transparant en logisch te houden, maken we een vergelijking met een restaurant, de keuken van het restaurant en de gerechten die u gaat serveren. We moeten eerst een strategie (Service Ontwerp) bepalen. Welke gerechten wilt u eigenlijk gaan serveren? Frans, Italiaans, Hollands, Zuid-Afrikaans? En wat moet de kwaliteit zijn van de gerechten? Als u dit heeft bepaald, kunt u een ontwerp (service design) maken voor uw restaurant en keuken. Welke apparaten, kasten, kachels, bestek, messen, pannen, enz. heeft u nodig om de gerechten te gaan bereiden? Welke tools moet u gaan installeren? Daarna kunt u de gerechten gaan samenstellen. U schrijft de recepten (plan) en bepaalt welke ingrediënten er worden gebruikt. Vervolgens gaat u de recepten uitproberen (build), zelf proeven (deploy) en optimaliseren tot ze perfect zijn (plan do act check). Als u helemaal klaar bent met uw recept kan het worden opgediend aan de klant (Service Transition). Bij het opdienen moet de klant precies krijgen wat er is besteld.

In dit geval is het gerecht de desktopinstallatie die we aan de medewerkers gaan aanbieden. Maar om een goede desktopinstallatie te koken moeten we een goed recept hebben om de succesformule te kunnen reproduceren. Om de desktopinstallatie optimaal in elkaar te zetten hebben we een keuken nodig met de juiste materialen. Het geheel moet wel in de strategie passen van de organisatie. Als u op de voordeur zet dat u een chinees restaurant bent, verwachten mensen ook chinees eten. Als u medewerkers de klantgegevens moeten registeren,verwachten ze ook dat er een applicatie beschikbaar is om die gegevens te verwerken.

Service Strategie

Om te bepalen wat een juiste strategie is voor uw organisatie moet u bepalen voor welke functionaliteiten u desktops wilt inzetten. Moet iedereen altijd en overal kunnen werken? Moet iedereen snel kunnen inloggen op een willekeurige desktop? Welk security niveau moet worden gehaald? Moet u voldoen aan bepaalde normen (NEN/ISO)? Aan de hand van deze informatie kunt u een ontwerp gaan maken. In dit artikel gaan we er vanuit dat u kiest voor Windows 7 fat client desktopinstallaties die op alle desktopmachines worden geïnstalleerd. Microsoft Windows 7 is hardware-onafhankelijk en biedt de mogelijkheid om één image te maken voor alle verschillende apparaten. Tijdens het plaatsen van de installatie wordt alle aansturing van hardware automatisch vervangen door de juiste drivers. Maar hoe doet u zo’n wonderinstallatie met al uw bedrijfssoftware en tools die voor alle apparaten werkt? We gaan eerst plannen.

Service Ontwerp: Plan

We gaan eerst de tools verzamelen. We willen immers de juiste gereedschappen hebben in onze keuken. Van Microsoft Windows 7 haalt u eerst de WAIK (Windows Automated Deployment Kit) op. Dit is de voorverpakte doos, waarin een hoop gereedschappen zitten en een paar standaard ingrediënten zijn toegevoegd. Daarnaast gaat u alle gereedschappen en tools verzamelen die u in uw netwerk nodig heeft. Registratietools, softwarepakketten, configuraties, licenties enz. Als u niet precies weet welke tools en applicaties u allemaal in gebruik heeft, kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de Microsoft Assessment and Planning Toolkit (MAP). Deze tool geef u een prachtig overzicht van wat nu allemaal actief is in uw netwerk. Wil u weten of de tools en applicaties die u nu gebruikt ook gaan werken in de nieuwe configuratie/installatie, dan gebruikt u de Application Comaptibility Toolkit (ACT). Hiermee kunt u inschatten wat de impact van de migratie is en kunt u strategieën bedenken om applicaties te vervangen.

Nu u een duidelijk beeld heeft welke ingrediënten u gaat gebruiken, kunt u het recept gaan schrijven voor de nieuwe desktopinstallatie. Alle stappen die u wilt gaan uitvoeren kunt u opslaan in een unattended file (unattend.xml). Zeg maar het recept. Van het formatteren van het systeem tot het verwijzen naar de supportpagina van de helpdesk. In totaal worden er zeven fases in de unattended file beschreven.

Service Ontwerp: Build

Als de unattended file klaar is kunt u gaan koken. En proeven! Een recept lukt nooit in één keer. U moet ervaring opdoen met het klaarmaken van de recepten. Alle extra tools en applicaties hebben eigen configuraties. U moet alles doorlopen en testen of de instellingen goed zijn. Bij iedere aanpassing update u het recept, zodat het de volgende keer in één keer goed gaat.

In de unattended file zitten audit fases voor het systeem en de gebruikers. Hiermee test u de desktopinstallatie net zo lang tot deze helemaal goed is. En u vraagt om feedback. Niet alleen aan u zelf maar ook aan uw personeel. Kunnen zij werken met deze installatie? Wat kunt u doen om de gebruikerservaring te optimaliseren? De aanpassingen voegt u toe en laat u in de volgende versie van de desktopinstallatie nog een keer testen. Maar pas op! U kunt dit niet tot in het oneindige doen. Op een gegeven moment bent u over het optimale punt heen.

Service Transitie: Deploy

Als het recept klaar is kunt u gaan nadenken over hoe u het gerecht wilt gaan serveren aan de klant. Er zijn tal van mogelijkheden. Soms worden gerechten sissend op een gietijzeren bord geserveerd, ik ben fan van toetjes met brandende sterretjes erop. Maar u kunt ook kiezen voor een buffetvorm. Ook in de deployment van uw bedrijfsimage kunt u tal van manieren gebruiken om het image op de werkplek te krijgen. Populair is momenteel de Windows Deployment Server, een gratis service in Windows server. Wilt u meer controle hebben over de deployment, dan kunt u ook gebruikmaken van Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM) , Tivoli Provisioning Manager van IBM of Altiris deployment van Symantec. Maar u kunt ook net als de thuisgebruiker een DVD of USB maken met daarop het image. Met de WAIK tools heeft u alle mogelijkheden. Wilt u het u zelf makkelijk maken, dan kunt u met de Microsoft Deployment Toolkit (MDT) via muisklikken een nieuwe DVD met uw bedrijfsimage in elkaar klikken.

Bedrijfsimages

Er is veel documentatie te vinden voor het maken van bedrijfsimages. Maar u moet zich goed realiseren voor welke fase u wat zoekt. Probeer het te relateren aan het restaurant, de keuken en de recepten. Probeer te structureren en u zult worden beloond met binnen tien minuten gereed zijnde desktopinstallaties met alle bedrijfssoftware en out of the box effecten, zoals userstate migreren, Microsoft Exchange profielen aanmaken en drivers updaten. U kunt zelfs zover gaan dat een user zelf mag bepalen wanneer de upgrade wordt gestart.

Het fijne van het nieuwe Windows IMage (WIM file) formaat is dat het hardware onafhankelijk is. In onze laatste deployment is het gelukt om te volstaan met een WIM image voor 32-bits machines en een WIM image voor 64-bits machines. Hiermee worden alle laptops, desktop, tablets van de hele organisatie geïnstalleerd. Het grote voordeel is dat de onderhoudskosten drastisch naar beneden gaan, omdat er maar twee images onderhouden hoeven te worden. Deze images kunnen, mocht het nodig zijn, zonder problemen (volgens recept) worden herbouwd. Mocht er een probleem komen op één van de machines, kan deze eenvoudig via het netwerk in vijftien minuten worden herinstalleert. De gebruiker mag dit zelf initiëren door de netwerkboot knop te gebruiken.

Er gaat wat tijd zitten in het uitzoeken van alle mogelijkheden, maar als u eenmaal door deze fase bent zult u zien dat alle grenzen van de oude desktopinstallaties zijn verlegd. Alles is weer mogelijk.

Menno Knol is ICT-manager bij Compu’Train Bron: Techworld