Het apparaatje werd ontwikkeld door Colubris dat begin vorige maand definitief werd ingelijfd door de netwerkdivisie van HP. Colubris had voor 802.11n al een dual-radio AP op de markt dat naast n ook de a-, b- en g-varianten van de IEEE-standaard voor draadloos netwerken slikt. Het nieuwe toegangspunt – dat 499 euro gaat kosten – kan slechts één standaard tegelijk aan.

Ondertussen is de 802.11n-standaard die snelheden tot 300 Mbps belooft nog altijd in de ontwerpfase. Verwachting is dat de standaard pas in september 2009 definitief wordt geratificeerd. “We verwachten dat er slechts kleine wijzigingen worden doorgevoerd”, zegt Dominique Bonnotte, bij HP ProCurve Business Development Manager EMEA. “We hebben er dan ook vertrouwen in dat de n-producten ook na de ratificatie probleemloos werken.”

Bonnotte durfde gisteren tijdens een persbijeenkomst in het Zweedse Stockholm de probleemloze werking echter niet te garanderen. “Dat kunnen we ook niet, want we weten nog niet wat er in de standaard gaat komen. Ook onze concurrenten kunnen die garantie niet bieden.”

Rebranding

HP maakte gisteren tevens bekend dat de MultiService Mobility Solutions van Colubris vanaf 1 december onder het ProCurve-label worden verkocht. Op die dag komt er ook een nieuwe versie van de ProCurve Manager op de markt die ook de Colubris-elementen in de gaten kan houden. Op die manier moet een netwerkbeheerder een uniforme blik op zowel het bekabelde als draadloze netwerk krijgen.

HP ProCurve zet daarmee vaart achter de integratie van Colubris, dat vooral naam heeft opgebouwd binnen specifieke verticale markten zoals de gezondheidssector, manufactoring en transport. De producten van Colubris zijn onder meer in trek voor gebruik in treinen, zoals de Thalys.

Netwerkonafhankelijk

HP ProCurve had zelf al WLAN-producten op de markt, en volgens de leverancier sluiten de producten van Colubris daar uiteraard prima op aan. Er zijn ook wel duidelijke verschillen tussen de twee productlijnen aan te wijzen. Zo werken de WLAN-producten van HP ProCurve alleen met de switches van ProCurve. Het MultiService Mobility Platform kan aan ieder willekeurig Ethernet-netwerk worden gehangen.

Een ander belangrijk verschil is de architectuur. Waar ProCurve de intelligentie in een centrale switch stopte, is die intelligentie bij Colubris verdeeld over de controller en de Access Points. Hierdoor zou een architectuur ontstaan die de hoge snelheid van 802.11n maximaal benut. De Wireless Edge Services van HP ProCurve ondersteunen 802.11n helemaal niet.

Bron: Techworld