Een instinker op iedere Cisco-cursus over firewalls is de vraag naar het poortnummer van Ping. Ping heeft helemaal geen poortnummer, Ping is onderdeel van het ICMP-protocol dat weer een integraal onderdeel is van IP zelf. Maar misschien had Ping, als waardering voor het nut van het commando, wel een eigen poortnummer verdiend. Ping is namelijk een van de meest gebruikte commando’s van zowel systeem- als netwerkbeheerders. Meestal vanaf de prompt of in een terminal, maar er zijn ook grafische versies die proberen het commando nog beter te maken.

Bereikbaarheid

Ping is ontwikkeld om de bereikbaarheid van een server of werkstation in het netwerk te testen en de routering. Daartoe stuurt het een klein ICMP-pakketje naar de te testen server en wacht op het antwoord. Komt er een antwoord, dan bewijst deze ‘Echo’ dat de server alive is en het netwerk correct geconfigureerd.

Hoewel vaak gebruikt om de snelheid van een verbinding te testen, is Ping daar niet geschikt voor. Ping test de bereikbaarheid en geeft ook een score voor de latency. Deze score is bovendien ook nog eens de latency over heen- en terugweg en niet alleen de weg naar de server.

Luxe versies

De meest eenvoudige vorm van Ping is vanaf de prompt of een terminal venster. De syntax ‘ping ’ is algemeen bekend. Via ‘ping /?’ kan informatie over extra opties worden gekregen, zoals de –t voor de oneindige ping en –r voor een hopcount.

Behalve de prompt bestaan er ook luxe versies van Ping. WinPing is een handige. Volledig grafisch en geen installatie nodig, werkt dus ook prima vanaf usb-stick of centrale share. WinPing biedt de mogelijkheid de reactiesnelheid in een grafiek weer te geven. Kan meerdere hosts tegelijk pingen en de resultaten in een TXT-bestand bewaren.

Ook PingInfoView van NirSoft hoeft niet geïnstalleerd te worden. Anders dan WinPing dat de Ping-informatie op een heel nieuwe wijze presenteert, is de manier waarop PingInfo View dat doet meer in overeenstemming met de informatie die de prompt geeft. PingInfo kan meerdere servers pingen en geeft van ieder het aantal succesvolle en niet-succesvolle reacties, percentages, de TTL en eventuele counters. Export naar TXT en HTML, een lijst met te pingen machines kan ook worden ingelezen. Jammer genoeg kunnen de Ping-resultaten nog niet in een grafiek worden weergegeven. Handig is de kleurcodering die PingInfoView geeft van de huidige ping en ook de mogelijkheid mislukte pings te markeren of via een geluidssignaal kenbaar te maken.

Tot slot, Ping betekent niet Packet InterNet Groper. Naar eigen zeggen heeft de bedenker van Ping, Mike Muuss het commando genoemd naar de geluid van een sonar. Muuss overleed in 2000 bij een auto-ongeluk.

Bron: Techworld