De nieuwe platformonafhankelijke tool heet MAGEN (Masking Gateway for the Enterprise) en werkt door de gegevens die op het scherm komen af te lezen en te analyseren. Informatie die de betreffende gebruiker niet mag zien, kan optisch worden weggefilterd.

De grote innovatie aan het systeem is juist het optische element. Feitelijk neemt de software een foto van de scherminformatie, en herkent de verschillende velden die in het vervolg eventueel gefilterd kunnen worden. Beheerders kunnen van tevoren policies instellen welke data voor wie verborgen moet blijven, en vanaf dat moment wordt alle data die op zo'n manier grafisch wordt weergegeven eruit gelicht en gemaskeerd.

Zo kan het bijvoorbeeld dat een medewerker van een callcenter wel de naam en adres van een klant op zijn scherm krijgt, maar bijvoorbeeld niet de creditcardgegevens. Andere voorbeelden van applicaties kun je vinden in de verzekeringsbranche en de zorg. In plaats van die gegevens ziet de gebruiker een uitgewist veld, of een veld met willekeurige karakters.

Het is niet het enige project op het gebied van privacy waar IBM mee bezig is. Big blue werkt ook aan homomorfische encryptie, het wijzigen van versleutelde gegevens zonder dat ze hoeven worden ontsleuteld.

MAGEN is voorlopig alleen nog maar een proof of concept, dus het duurt nog wel even voordat het daadwerkelijk terugkomt in een product. Bron: Techworld