Roger Marks van het Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) maakte het nieuws bekend op het forum van de 802.16e-werkgroep.

Wimax is een afgeleide van wireless local loop (wll), een digitaal radiosysteem waarmee het mogelijk is om over lange afstanden draadloze breedbandverbindingen aan te leggen met een centrale antenne.

Het systeem is met name ontwikkeld om centrales op bijvoorbeeld bedrijfsterreinen aan te sluiten op het vaste net. Grote voordeel van wll is dat er geen kabels hoeven te worden getrokken.

"Dat de standaard is goedgekeurd is één ding, maar dat het wimax-forum de standaard uitgebreid test, is weer iets anders", zegt Ian Keene, vice-president van onderzoeksbureau Gartner. Hij verwacht dat de eerste wimax-producten aan het eind van 2006 beschikbaar zijn.

De wimax-standaard ondervindt nu meer concurrentie dan voorheen. Zo hebben enkele telecomoperators hun netwerken opgewaardeerd voor hsdpa (high-speed downlink packet access) en hebben andere aangekondigd de Koreaanse WiBro-standaard te gaan gebruiken.

Volgens Keene lopen de standaarden elkaar niet in de weg. "Wimax is vooral interessant voor operators die netwerken in steden bouwen. De standaard zal vooral worden gebruikt door mensen die thuis, op kantoor of in een café zitten. Netwerken met hsdpa, daarentegen, zijn vooral geschikt voor mensen die — bijvoorbeeld — willen internetten in een bewegende trein."

De WiBro-standaard werkt goed samen met wimax, aldus Keene.

Momenteel wordt wimax nog gebruikt om breedband te leveren naar vaste punten, bijvoorbeeld in gebieden waar geen adsl of kabel beschikbaar is.

Bron: Techworld