I/O staat voor Input/Output en is de afkorting van de communicatie binnen een computersysteem zoals van harddisk naar cpu. Voor virtuele servers is de I/O belangrijk omdat de verschillende gevirtualiseerde servers samen de hardware van de host delen.

VMware Labs heeft een klein programma ontwikkeld waarmee de I/O van een systeem gebenchmarkt kan worden. De tool, door VMware omschreven als een ‘multi-platform storage stack micro-benchmark’, draait op de 32- en 64-bit versies van Linux, Windows en Mac OS X. Het programma komt zonder grafische interface, het is direct vanaf de command line te starten en besturen. Opties zijn er namelijk genoeg. De gebruiker kan variëren met de I/O-size, I/O-pattern, de burstiness (het aantal uit te voeren I/O’s), burst interarrival time, de verhouding lezen ten opzichte van schrijven en nog veel meer. Al deze en nog vele andere opties laten zich configureren via de commando line. Op VirtualClouds.info heeft men een mooi overzicht van alle opties met bijbehorende beschrijvingen verzameld.

Een interessante functie van IOBlazer is de mogelijkheid om vSCSI-traces opnieuw af te spelen. Zo kan een 100 procent realistische belasting van het I/O-systeem op afroep worden uitgevoerd en ook herhaald. Ideaal ook voor testscenario’s. Deze vSCSI-traces kunnen met vscsistats in ESX worden gemaakt. In voorkomende gevallen zal IOBlazer een mooie aanvulling zijn naast IOMeter.