De nieuwe internetprovider, genaamd Worldmax is een joint venture tussen Intel en Enertel. Intel zal vooral zorgen voor de financiële injectie, terwijl Enertel zich zal toeleggen op de uitrol van het draadloze wimax-internetsignaal.

Enertel zal hiervoor gebruikmaken van zijn wll-licentie in de 3,5 GHz-frequentieband die het bedrijf eind 2003 voor ruim vier miljoen euro kocht.

Wimax is een afgeleide van wireless local loop (wll), een digitaal radiosysteem waarmee het mogelijk is om over lange afstanden draadloze breedbandverbindingen aan te leggen met een centrale antenne.

Het is in eerste instantie vooral interessant voor snel internet en telefonie op industrieterreinen en afgelegen dorpen.

"We zien dit als een uitstekende kans om nieuwe diensten in grote Nederlandse steden te bieden", zegt Cees Meeuwis, president-directeur van Enertel. "Deze draadloze breedbanddienst zal de bestaande breedbanddiensten via de vaste lijn aanvullen."

Zorgwekkend

De samenwerking met Intel komt niet ongelegen voor Enertel. Het bedrijf is groot geworden met internet via inbelverbindingen en heeft fors te leiden gehad onder de opkomst van breedbandinternet.

Eind vorig jaar moest Enertel reorganiseren waarbij een onbekend aantal arbeidsplaatsen werd geschrapt. Bron: Techworld