Office Web Apps zijn, zoals de naam al een beetje aangeeft, afgeslankte versies van Microsoft Office die als online dienst worden aangeboden. De test beslaat nu alleen het kernbestand van hosted applicaties: Excel, Powerpoint en Word. Het hele aanbod, dat Microsofts antwoord moet worden op Google Apps (en vooral Google Docs), moet ergens in de eerste helft van volgend jaar verschijnen. Dat is tegelijk met Office 2010.

Anders dan bij Google is Office Web Apps pertinent niet bedoeld om als substituut te dienen voor het volledige Office, toch een flinke melkkoe voor de financiële afdeling in Redmond.

De technical preview is een gesloten test die alleen per uitnodiging kan worden betreden. De inschrijving werd al snel gesloten nadat afgelopen nacht de uitnodigingen waren verstuurd. Uitgenodigd waren gebruikers van Windows Live SkyDrive, de online opslagdienst van Microsoft, volgens een blogpost van het team achter de apps 'tienduizenden'.

Integratie

Sterkste punt van de webapplicaties moet de directe verbinding met de lokale Office-suite worden. Gebruikers kunnen documenten die ze bijvoorbeeld thuis tikken direct opslaan op het web, en ze elders aanroepen via hun browser. De applicaties online zijn afgeslankt ten opzichte van hun grote local-draaiende broers, en de technical preview is al helemaal nog niet feature-complete. Zo kunnen Word-documenten alleen nog gedeeld en bekeken worden, maar nog niet online worden aangepast.

Voor zakelijke gebruikers zal een apart abonnement in het leven worden geroepen, terwijl klanten met Software Assurance ook zakelijke toegang krijgen tot de suite. De gesloten Technical Preview is dus al vol, maar het is mogelijk om van tevoren gewaarschuwd te worden als de publieke bètafase begint. Bron: Techworld