Dat blijkt uit de tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young, waarvoor 598 directeuren, managers en professionals in Nederland werden ondervraagd.

De mogelijkheid om thuis te kunnen inloggen en het gebruik van verwijderbare media (zoals usb-sticks) baart 30 procent van de Nederlandse bedrijven zorgen, aldus Ernst & Young.

Het gebruik van draadloze netwerken (25 procent), instant messaging-diensten (16 procent) en mobiele apparaten als pda's en Blackberry's (16 procent) worden daarna als grootste veiligheidsrisico's gezien.

Cybercriminaliteit is voor Nederlandse bedrijven inmiddels een reëel probleem, zo concludeert Ernst & Young. Meer dan vier op de tien bedrijven (42 procent) had het afgelopen jaar last van een computervirus en meer dan eenderde (37 procent) werd op internet geconfronteerd met illegale diensten en producten.

Phishing en digitale spionage staan respectievelijk op een derde en vierde plek.

De genomen beveiligingsmaatregelen zijn soms een vorm van schijnzekerheid, stelt Monique van Otten van Ernst & Young. "Ik ken bedrijven die hun usb-poorten hebben afgeschermd, maar gebruikers gaan dan tóch nog op zoek naar alternatieven. Bedrijven zouden meer aandacht moeten besteden aan het gedrag van mensen." Bron: Techworld