Terry Childs is door de jury schuldig bevonden aan ‘denial of service’, wat een strafbaar feit is in Californië. Op 14 juni wordt de strafmaat bepaald. Childs hangt maximaal vijf jaar boven het hoofd, maar het is ook mogelijk dat hij onmiddellijk vrij wordt gelaten omdat hij al twee jaar in de gevangenis zit.

Terry Childs weigerde om de wachtwoorden van het glasvezelnetwerk over te dragen. Het netwerk van San Francisco is nooit plat gegaan, maar is wel 12 dagen onbeheerd geweest. Het was daarnaast vrijwel onmogelijk om de controle over het netwerk terug te krijgen, omdat Childs de configuratie in het geheugen had opgeslagen, in plaats van op de harde schijf. Een reset had het netwerk dus wel op zijn gat gekregen.

De verdediging vond dat de beheerder gewoon zijn werk deed, maar daar ging de jury dus niet in mee. Wel hadden ze sympathie voor Childs. Een jurylid dat zelf netwerkbeheerder is zei dat als de stad ook aan allerlei dingen schuldig zou zijn bevonden als ze terecht had gestaan. Als San Francisco goed managment en goede richtlijnen had gehad, dan was het nooit zover gekomen, aldus Jason Chilton.

Maar de stad stond niet terecht. Volgens de officier van justitie ging het Childs meer om het veilig stellen van zijn baan dan om de beveiliging van het netwerk. Volgens hen wilde hij zich onmisbaar maken. De advocaten van Childs verklaarden dat ze in beroep zouden gaan tegen de uitspraak. Bovendien had de stad de problemen ook op kunnen lossen zonder Childs direct in staat van beschuldiging te stellen, zei de advocaat van de netwerkbeheerder.

Bron: Techworld