De dienst van IBM moet het voor grote organisaties gemakkelijker maken om desktopvirtualisatie te gaan gebruiken. Met de technologie kunnen bedrijven computers van medewerkers (incl. OS en applicaties) visualiseren op een centrale server van IBM. Deze kan vervolgens via een webbrowser vanaf een relatief simpele pc benaderd worden.

Volgens voorstanders van desktopvirtualisatie kunnen organisaties hiermee IT-uitgaven besparen. Dit doen ze door het centraal managen van geïnstalleerde software. Bovendien worden medewerkers een stuk mobieler wanneer ze vanaf elke pc dezelfde functionaliteit hebben. Tegenstanders waarschuwen daarentegen voor de complexiteit van desktopvirtualisaties. Bovendien hebben veel IT-afdelingen niet de benodigde skills in huis, zo denken ze. Ook zouden sommige bedrijven meer baat hebben bij investeringen in nieuwe hard- en software.

Beschikbaar in Europa en VS

IBM wil tegenstanders van de technologie overhalen met haar zogenaamde IBM Smart Business Desktop Cloud. Deze service voor het midden- en grootbedrijf wordt vanaf oktober uitgerold in Europa en de Verenigde Staten, zo heeft het concern maandag aangekondigd. Voordelen zijn volgens IBM onder meer uitgebreide beveiligingsmogelijkheden, flexibiliteit, betrouwbaarheid, kwaliteit en het ontbreken van instapkosten.

Met de dienst kunnen bedrijven individuele images maken en deze uploaden naar een IBM datacenter in North Carolina of Duitsland, waar de hosting plaatsvindt voor een vast maandelijks bedrag. Aangezien IBM zelf geen virtualisatiesoftware maakt, heeft het voor de dienst een ‘best-of’ gecreëerd met VMware ESXi hyperviseor, Citrix HDX connection broker en software van Desktone voor de infrastructuur van een virtuele desktop (DaaS). Volgens het bedrijf moet de dienst met elke ‘thin-client’ te gebruiken zijn, zolang maar Java en een webbrowser aanwezig zijn.

Minimaal 50 virtuele desktops

Prijzen voor de dienst zijn nog niet bekend gemaakt. Volgens productmanager Rick Morgan van IBM gebeurt dit pas wanneer de dienst online gaat. Afhankelijk van het aantal desktops en vereist geheugen, stelt IBM straks een prijs vast. IBM vereist van de klant minimaal 50 gevirtualiseerde desktops om in te kunnen stappen. Mocht een klant niet willen dat de data gehost wordt in een datacenter van IBM, dan is het ook mogelijk de hardware bij de klant te plaatsen en daar te managen, aldus Morgan.

Analist Jeff Boles van de Taneja Group is enthousiast over de stap van IBM. “Omvangrijke firma’s stappen alleen in een dergelijk initiatief als een bedrijf met de grootte van IBM erachter zit. Daarom denk ik dat dit aanbod best aanlokkelijk is.”

Bron: Techworld