Het heeft even geduurd, maar Microsoft gaat zich ook flink richten op de cloudmarkt. De softwaremaker uit Redmond had al de Business Productivity Online Suite (BPOS), maar echt voet aan de grond in de cloudmarkt kreeg het bedrijf nooit. Onder anderen doordat er voor BPOS minimaal vijf gebruikers nodig waren, die eis heeft Microsoft bij Office 365 laten varen. Klanten die nu op BPOS zitten zullen binnen een jaar worden overgezet naar het nieuwe pakket. Toch zal Microsoft zich eerst vooral gaan richten op nieuwe klanten. Huidige klanten worden waarschijnlijk pas drie maanden na de launch overgezet. Dat kan nog even duren, aangezien Office 365 zich net in de bètafase bevindt.

Jasper Kraak van Qwise leidde als Microsoft-partner het proces om Office 365 in Nederland ‘marktklaar’ te maken. Hij is al sinds februari zo’n 40 uur per week bezig met het nieuwe pakket. Inmiddels heeft hij ook 300 andere Microsoft-partners getraind. Een belangrijk kenmerk is volgens hem dat bedrijven geen speciale hardware meer in huis hoeven te halen. ‘’Er hoeft niet meer geïnvesteerd te worden in dure servers. Iedereen kan overal bij de kantoorsoftware”, zegt Kraak.

Google goedkoper

Volgens Erik Bosman van cloud-specialistg Inuvola zal Office 365 geen echte concurrent worden van Google Apps. “Microsoft richt zich vooral op grote bedrijven. Kleinere bedrijven hebben niet altijd alle office-programma’s nodig.” Daarom kunnen die kleinere bedrijven beter het pakket van Google gebruiken, denkt Bosman. “Bedrijven tot 250 werkplekken zijn volgens mij beter af met Google Apps. Ook als je alleen een paar services in de cloud wilt is dat bij Google mogelijk.”

Volgens Bosman zijn er veel bedrijven die van hun dure licenties af willen. “Als ze een aantal keer de licenties hebben vernieuwd, blijkt dat het bij Google veel goedkoper kan. Dat aanbod kunnen bedrijven bijna niet afslaan.” Hij noemt het dan ook: “een goede test om te zien hoe vast bedrijven zitten aan Microsoft.”

De vroegere configuratie is wel van belang om te bekijken welk pakket het beste past. Bedrijven die helemaal draaien op Microsoft-producten kunnen daar minder makkelijk van afstappen. De vergelijking tussen Office 365 en Google Apps gaat dan ook niet altijd op. “De tekstverwerker van Google legt het af tegen Word”, zegt Bosman “maar dat is ook niet de bedoeling van het pakket. Apps biedt wat je nodig hebt, met een sterke nadruk op mail.”

In eigen beheer

Een migratie vanuit een oude versie van Office naar Office 365 is volgens Kraak prima te doen. Daarvoor levert Microsoft de benodigde tools. “Bij een organisatie met 25 licenties kost het ongeveer een week. Bij grotere bedrijven kan dit nog wel behoorlijk oplopen.” Ook migratie vanuit Google Apps naar Office 365 is volgens Kraak haalbaar, maar het is dan wel wat ingewikkelder.

Kraak ziet de beheermogelijkheden als nadeel van het Apps-pakket. “Veel bedrijven willen dit in eigen hand houden. Binnen Office 365 is bijvoorbeeld de sharepoint-server helemaal naar wens in te stellen.” Beide pakketten slaan de data wel op in de cloud en juist dat is de laatste tijd omstreden. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk in welk land die data staat. Volgens Kraak is er echter geen probleem wat beveiliging betreft: “de data staat in de cloud veiliger dan een bedrijf het ooit zelf zou kunnen krijgen. Ik snap die zorgen wel, en ook dat men het in eigen beheer wil houden, maar zo veilig krijgt een bedrijf het zelf niet.” De data van Office 365 wordt volgens Microsoft opgeslagen in diverse datacenters over de hele wereld, maar kan die opslag ook beperken tot Dublin, met backup in Amsterdam.

Na de grote Amazon-storing, die enkele dagen duurde en pas begin deze week opgelost was, komt ook de vraag van de beschikbaarheid weer aan bod. Microsoft belooft voor Office 365 een uptime van 99,9%. Haalt het bedrijf dit niet, dan zal er geld worden terugbetaald. Bij 365-voorloper BPOS ging het in het verleden al enkele malen mis en ook Google had te kampen met grote storingen. Ook dat zal voor veel bedrijven een drempel zijn om in de cloud te stappen.

Microsoft is laat

Dat Microsoft nu met een pakket komt dat volledig in de cloud draait vindt Bosman niet verassend. “Ze hebben eerst goed gekeken wat de concurrentie doet. Daar pakken ze dan het beste uit. Ze zijn soms wat later, maar dan hebben ze wel een product dat staat als een huis.” Microsoft heeft aangekondigd een appstore te openen waar partners invoegtoepassingen kunnen aanbieden, net zoals dat al bestaat bij Google, maar die winkel bestaat voorlopig alleen op papier, liet Microsoft deze week weten.

Ook de ondersteuning voor mobiele apparaten is uitgebreid. De meeste software uit het Office 365-pakket is straks ook te gebruiken op alle mobiele platformen. Toch zijn er een aantal functies die alleen werken op het Windows Phone 7-besturingssysteem. “Microsoft heeft hier veel geld in gestoken dus het is logisch dat ze een aantal producten alleen voor hun eigen platform houden. De integratie met de sharepoint-server zit gewoon in WP7 ingebakken”, aldus Jasper Kraak.