NetSetMan is een zeer handig hulpje voor mobiele werkers inclusief systeem- en netwerkbeheerders die met hun notebook onder de arm van netwerk naar netwerk of van klantlocatie naar klantlocatie hoppen. Het programma biedt de mogelijkheid de instellingen van een netwerk en de vaak bijbehorende voorkeuren zoals de standaard printer, in een profiel op te slaan en daar vervolgens razendsnel tussen te kunnen switchen.

Elk netwerkprofiel heeft een eigen tabblad waarop alle instellingen en voorkeuren kunnen worden gekozen. De opties bevatten onder meer de keuze tussen DHCP en een vast IP-adres, instelling subnet en gateway, instellingen voor IPv4 en IPv6, computernaam, werkgroep en domein, standaard printers, netwerkkoppelingen, de status van de verschillende netwerkkaarten, SMTP-server, host-file en eventuele scripts. De Pro-versie voegt daar een voor gebruik in zakelijke omgevingen al snel noodzakelijke mogelijkheid tot het instellen van de Proxy in Firefox en Internet Explorer, de thuispagina van de browser en de keuze van een domein aan toe. Bovendien gaat de Pro-versie verder dan 6 tabbladen voor evenveel netwerken, in de Pro-versie kan een onbeperkt aantal profielen worden gemaakt die per zes bovendien in groepen kunnen worden gerangschikt. Het laatste is handig om bijvoorbeeld per locatie waar gewerkt wordt of per soort profiel (‘kantoor’, ‘thuis’, ‘draadloos’) de profielen te ordenen.

NetSetMan biedt een eigen Wifi-manager om gebruik van draadloze netwerken binnen een profiel te regelen. De instellingen van een profiel kunnen handmatig worden ingevoerd maar handiger is het wanneer de notebook de juiste instellingen heeft deze via Profiel, Laad alle huidige instellingen, in een profiel in te laden. Behalve de echte configuratie van een netwerk kan ook nog aan ieder onderdeel een reeks opmerkingen worden toegevoegd, die bijvoorbeeld beschrijven wat het profiel precies doet.

Een sterk punt van NetSetMan is ook dat het binnen een profiel de instellingen niet beperkt tot één netwerkkaart. Wanneer binnen een profiel twee of meer netwerkkaarten gebruikt worden is ook dat mogelijk en kan per netwerkkaart weer het bijna volledige aantal instellingen worden vastgelegd. Ook is het mogelijk om meer dan één IP-configuratie vast te leggen. Meerdere IP’s, gateways, DNS- en WINS-servers kunnen worden vastgelegd. Laat u daarbij niet om de tuin leiden door de verder prima werking van het programma, maar een grijze (‘greyed out’) optie betekent in NetSetMan niet dat die optie niet gekozen kan worden. Een klik op de grijze optie en deze wordt alsnog geactiveerd.

Is NetSetMan geactiveerd dan is schakelen tussen profielen mogelijk via het pictogram in het systeemvak. Door de muis stil boven het pictogram te plaatsen wordt een overzicht van de huidige netwerkinstellingen gegeven, door met de linkermuisknop op het pictogram te klikken kan een ander profiel worden gekozen. Ook is het mogelijk NetSetMan zelf het juiste profiel te laten kiezen. De locatie bepaalt het dan aan de hand van de beschikbare draadloze netwerken. Profielen kunnen als ini-files worden geëxporteerd en gedeeld tussen computers. Voor het laatste is wel nodig dat de verschillende stations over netwerkkaarten met dezelfde naam beschikken. NetSetMan gebruikt deze om de gegevens aan te koppelen bij een import.

Van NetSetMan is een gratis versie vrij te gebruiken in niet-commerciële omgevingen. Deze versie heeft enkele eerder al genoemde beperkingen waaronder het instellen van een proxy. Wie deze opties ook nodig heeft of het pakket op het werk wil gebruiken moet de Pro-versie kopen voor iets over de Euro 20. Op de site van NetSetMan is ook een uitgebreide Nederlandse uitleg te vinden over de vele opties van NetSetMan en de mogelijkheden die het programma biedt.

Bron: Techworld