Vanavond wordt in New York Microsoft Office 2010, de nieuwe kantoorsuite van Microsoft, officieel gelanceerd voor bedrijven. Bedrijven met een volumelicentie kunnen de nieuwe versie aanschaffen of uitproberen. Consumenten zullen nog moeten wachten tot juni.

Ook Office Web Apps komt ter beschikking. Consumenten krijgen een gratis versie met reclame die op de servers van Microsoft draait. Maar bedrijven met volumelicenties kunnen Office Web Apps op hun eigen servers installeren. Daar is dan wel SharePoint Foundation 2010 of SharePoint Server 2010 voor nodig en dus ook de nieuwste versies van andere Microsoft producten, zoals Windows Server 2008 R2.

Tim Anderson vroeg zich echter af hoe het dan zit met werknemers die voor office gebruik maken van bijvoorbeeld OpenOffice, of zelfs Linux op hun desktop hebben. Kunnen die met hun browser Officedocumenten openen en bewerken in Office Web Apps? Web Apps is technisch gezien namelijk onderdeel van SharePoint, maar licentietechnisch is het onderdeel van Office.

Jeff Teper van Microsoft was heel duidelijk over deze zaak. Je hebt een volumelicentie nodig voor alle gebruikers, of die nu Office hebben geïnstalleerd of niet. Ook voor partners waaraan je documenten beschikbaar wilt stellen moet je een licentie hebben. Hij voegde daar wel aan toe dat de volumelicentie van Microsoft op maat wordt gemaakt voor elke klant. “We zullen specifieke aanpassingen maken naar gelang wat de klant nodig heeft.”

Bron: Techworld