Zarafa Collaboration Platform (ZCP) is een open source groupware-oplossing die een alternatief biedt voor Microsoft Exchange. Op de lijst met features staan IMAP- en POP3-toegang, een CalDAV-gateway en native ondersteuning van Outlook via MAPI. Je hoeft echter niet Outlook te gebruiken om toegang te krijgen tot de functionaliteit: de groupware-oplossing heeft ook een webclient. Eerst was dit Zarafa WebAccess, maar eerder dit jaar kwam versie 1.0 uit van de nieuwe webclient Zarafa WebApp.

Zarafa WebApp ondersteunt Firefox, Safari en Internet Explorer. De aangeboden functionaliteit bestaat uit e-mail, een kalender, contactpersonen, taken en aantekeningen. De kalender en e-mail ondersteunen gedeelde mappen. Verder is de webinterface uit te breiden met allerlei plug-ins, waaronder een chatprogramma, webmeetings en integratie met sociale netwerken zoals Facebook en Google+. Je kunt ook zelf plug-ins ontwikkelen om de functionaliteit uit te breiden.

Nieuwe webapp

Onlangs kwam Zarafa WebApp 1.2 uit, die de gebruikerservaring nog dichter bij die van een desktoptoepassing wil brengen. Zo is het nu mogelijk om e-mails, kalenderitems, contactpersonen en vergaderverzoeken naast elkaar in verschillende tabbladen te openen, zodat je sneller tussen verschillende elementen kunt overschakelen. Dit is ook handig voor wie meerdere e-mails tegelijk wil bekijken. Vroeger werden die dan over elkaar getoond, in een pop-up of in een nieuwe webpagina, wat al vlug onoverzichtelijk werd.

Ook krijgen gebruikers nu te zien hoeveel ruimte er vrij is in hun inbox en kunnen ze filters instellen om e-mails automatisch naar een bepaalde map om te leiden. Verder kunnen vergaderverzoeken nu gedelegeerd worden, zodat bijvoorbeeld een secretaresse vergaderverzoeken voor haar baas kan beheren. Wie de Zarafa WebApp wil uitproberen, moet zeker de online demo eens bekijken. De Zarafa WebApp 1.2 vereist ZCP 7.0.8 of later.