Eind deze maand verschijnt de IT Survivalgids van Webwereld. Deze aankondiging bracht dankzij het gebruik van het word ‘hardcopy’ een hulpprogramma terug in gedachten dat heel lang geleden vaste prik was op de pc. Google maakte vervolgens snel een einde aan de veronderstelling dat het al lang niet meer zou bestaan, Hardcopy is springlevend en nog altijd erg handig.

Eenvoudig en snel

Hardcopy is een programma met twee gezichten. De eenvoudige functionaliteit is dat het een extra knop in de titelbalk van elk venster plaatst en met een klik op die knop, rolt een afdruk van dat venster uit de standaardprinter. Elke print direct voorzien van datum en tijd, de naam van de pc of server en de gebruikersnaam waarmee is ingelogd. Eenvoudiger kan niet en sneller ook niet. De print wordt direct naar de standaard printer gestuurd, zelfs het dialoogscherm dat zo vaak bij een afdruktaak verschijnt, blijft achterwege. Klik, print, klaar.

Zonder verdere aanpassing zijn er na de installatie een aantal standaard instellingen die eigenlijk wel heel veel van de gewenste functionaliteit bieden. Een klik op de PrintScn-knop levert nu direct een afdruk op van het hele scherm, in combinatie met de Alt-toets van alleen het huidige venster.

Iedere afdruk wordt ook in het programmavenster van Hardcopy geopend. Dat is een bewerkingsprogramma waar de schermafdruk gespiegeld, gedraaid, vergroot, verkleind kan worden en nog heel veel meer. Hoewel een aantal zaken verrassend handig zijn uitgewerkt, zoals kleurcorrectie via het scrollwiel, heeft het uiteindelijk niet zo heel veel betekenis, behalve voor kleine correcties. Je zou er juist ook meer mogelijkheden verwachten om delen van een afbeelding te maskeren, onzichtbaar te maken of onleesbaar, maar dergelijke functies ontbreken juist.

Opties

Het belangrijkste onderdeel van het programmavenster is dan ook het onderdeel ‘Opties’. Hier kun je instellen wat er gebeurt bij het klikken op de extra knop in de titelbalk. Daarnaast kun je aan bijvoorbeeld de PrtsScrn en de Scroll Lock en Pause-toets andere functies toekennen, in combinatie met Alt, Ctrl en eventueel nog een andere toets. Zo kan bijvoorbeeld PrtScrn voortaan direct een schermafdruk van het volledige scherm naar de printer sturen, en met Alt + PrtScrn het werkgebied, een rechthoek of alleen het object dat wordt bewerkt. Hier ook zitten aanvullende opties om de opmaak van de afdruk aan te passen, een schermafdruk ook automatisch te bewaren of via e-mail te versturen. Hier is het aantal opties eindeloos. En dat is ook goed, want dit is het deel van het programma dat Hardcopy zo handig maakt. Door één of enkele acties te definiëren kun je voortaan een afdruk laten maken van een foutmelding bij het uitrollen van een msi of het op afstand overnemen van de werkplek van een eindgebruiker.

Download

De meest recente versie van de Hardcopy is 2011.04.09. De download is iets meer dan 6MB groot. De downloadbestaat uit een exe-bestand die het programma installeert en start. Het bestand is door VirusTotal op malware gecontroleerd en akkoord bevonden. Lees hier het testrapport. Op een Nederlandse Windows wordt automatisch het programma ook Nederlands, op een Engelse Windows automatisch Engels. Hardcopy ziet er weliswaar wat gedateerd uit, maar werkt verder probleemloos onder Windows XP, Vista en Windows 7, zowel de 32-bit als 64-bit versies. Gebruikers van een oudere versie van Windows, te weten Windows 98, NL, NT en Windows 2000 zijn veroordeeld tot het gebruik van een oudere versie van Hardcopy. Deze is te downloaden via http://www.hardcopy.de/hcf16307.exe.

Op de website van Hardcopy staat heel veel informatie over de vele opties die het programma biedt. Een deel daarvan richt zich op het gebruik van Hardcopy als aanvulling op SAP R/3.